IAKO je javnost veoma zainteresovana za pitanje zašto je Ministarstvo prosvete i nauke odabralo upravo film ”Parada” Srđana Dragojevića, režisera i partijskog kolege ministra Obradovića - ministar je u petak, sa izgovorom da je školska slava Sveti Sava, odbio da odgovara na novinarska pitanja o bilo kojoj drugoj temi, pa i o ovoj.

Kasno posle podne stiglo je saopštenje, u kome stoji da Ministarstvo podržava razne pojedince i institucije koji imaju projekte vezane za mlade i za obrazovanje.

- Srđan Dragojević i autorski tim filma ”Parada” obratili su se Ministarstvu sa obrazloženjem da je ovo film koji govori o toleranciji prema slabijima i drugačijima, kao i potrebi da se svi konflikti rešavaju mirnim putem, uz uvažavanje međusobnih razlika - navedeno je u saopštenju. - Ministarstvo ne odlučuje o tome koji će film učenici gledati, već je to stvar direktora i školskih odbora. Producentska kuća je predložila da organizuje besplatne projekcije za direktore i roditelje koji žele da se upoznaju sa sadržajem filma i da nakon toga donesu odluku da li će ga učenici gledati.

NEĆE DA PROMOVIŠU GEJ OPREDELjENjE JEDNIMA je sporno zbog čega je upravo ”Parada” a ne neki drugi film dobio preporuku Ministarstva prosvete da ga gledaju đaci. Jer, s obzirom na to da je reč o oko 600.000 učenika srednjih škola i starijih razreda osnovnih škola, gledanost i zarada mogli bi da budu značajno povećani. Ultradesničari se, sa druge strane, bune jer se deci uopšte nudi sadržaj koji promoviše homoseksualnost.

Režiser Srđan Dragojević rekao je, za ”Novosti”, da je ideja o saradnji bila njegova. Više puta se, kaže, obraćao Ministarstvu i na kraju se sastao sa pomoćnikom ministra Zoranom Kostićem.

- Ministarstvo ove projekcije ne koštaju ništa. Od njih sam dobio podršku i kontakte školskih uprava. A prikazivanje za direktore škola i nastavnike je na teret distributera i vlasnika bioskopa - kaže Dragojević. - Moja namera je plemenita. I nije reč ni o kakvoj prinudi za učenike.

On objašnjava kako je važno da ovaj film, koji obrađuje i temu homoseksualnosti, pogleda što više mladih, posebno onih u pubertetu, jer se tada formiraju stereotipi i predrasude.

- Meni je ta ciljna grupa najinteresantnija, jer je ona budućnost naše zemlje - naglašava Dragojević. - Ni meni ni ”Paradi” nema niko ništa da zameri.

On dodaje da će sada roditelji, nastavnici i direktori škola odlučiti hoće li deca gledati ”Paradu”.