VLADA Srbije je u petak kasno popodne na telefonskoj sednici razrešila dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića, potvrdio nam je direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović. Smenu Ugričića proteklih dana zatražili su zamenik premijera Srbije Ivica Dačić i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović. a odluka je, kako “Novosti” saznaju, doneta konsenzusom.
Direktor NBS smenjen je uprkos protivljenju ministra za kulturu Predraga Markovića, koji je “Novostima” izjavio: “Nisam znao da je održana bilo kakva telefonska sednica Vlade!”
Nekoliko sati pre, ministar kulture Predrag Marković obavestio je Vladu Srbije da eventualna smena direktora Narodne biblioteke Sretena Ugričića “ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i Vlada odlučuje.” Time je, za trenutak, snižena temperatura, posle oštrog reagovanja ministra policije Ivice Dačića, koji je zatražio povlačenje Ugričića sa državne funkcije jer je podržao terorizam.
Ugričić je, da podsetimo, potpisao proglas Foruma pisaca u kom se traži “obustava medijske hajke na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa”. Nikolaidis, koji je i savetnik predsednika Skupštine Crne Gore, napisao je da bi “civilizacijski iskorak bio da je Bole upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali 20-godišnjicu RS” i da “RS nema budućnost jer je nastala kao genocidna tvorevina”.
Dačić je bio izričit da bi u SAD svako bio uhapšen za dva minuta kada bi rekao da je šteta što nije upotrebljen eksploziv, jer ga je u tome sprečila policija.
- To nema veze sa ljudskim pravima, slobodama, već sa bezobrazlukom i kršenjem zakona podsticanjem i podržavanjem terorizma - rekao je Dačić. - Može on da podržava, ali iz zatvora, a ne sa mesta upravnika Biblioteke.
Ceo slučaj dobio je velike političke i društvene razmere. Na sednici Vlade u četvrtak, ministar kulture preuzeo je obavezu da ispita sve okolnosti. U petak je Marković uputio izveštaj Vladi u kom je naveo:
- Svestan spremnosti svih da stabilnost i funkcionisanje institucija u poverenim nadležnostima mora biti prioritet, verujem da na osnovu zakonskih procedura i ovlašćenja, navedenih priloga i iskazane javne zabrinutosti i za ličnu i nacionalnu bezbednost, i za nesmetano funkcionisanje nacionalnih ustanova, pitanje eventualnih kadrovskih promena ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i Vlada odlučuje.
Istovremeno, oglasio se i ministar prosvete Žarko Obradović, koji je za razliku od retoričke egzibicije kolege Markovića, bio vrlo precizan:
- Vlada treba da smeni Sretena Ugričića sa mesta direktora Narodne biblioteke!
Prema rečima ministra prosvete, svi ministri su bili zgroženi činjenicom da “jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše funkcionere Srbije i Republike Srpske”.
Direktoru Narodne biblioteke, Sretenu Ugričiću, koji je u četvrtak stavio na raspolaganje ostavku, Predrag Marković uputio je u petak pismo u kojem kaže da je primio njegovo obrazloženje da je apel “neoprezno potpisao”:
“Dužan sam da vas jasno upozorim da pored zakonskih obaveza koje obavljate u NBS, postoje i civilizacijske koje vas ograničavaju u postupanju kada je u pitanju vaš potpis, a koje mogu s razlogom da izazovu zabrinutost i kod građana i kod državnih organa. Vaš potpis ispod ma čijeg tuđeg teksta je uvek potpis direktora Narodne biblioteke Srbije, jer je on simbolički deo ovlašćenja koje vam je preneto kada vas je vlada premijera Zorana Đinđića imenovala za obavljanje ove visoke dužnosti u kulturi.”

*****
PRAVNA INSTITUCIJA CG PONIŠTILA PRESUDU NIKOLAIDISU ZBOG VREĐANJA REDITELJA

USTAVNI SUD ISMEVA USTAV!


PODGORICA - Niko od zvaničnika u Crnoj Gori nije osudio izjave Andreja Nikolaidisa, pisca i savetnika predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, niti se ogradio od stavova da je Repubilka Srpska “genocidna tvorevina”, a da je dvoranu “Borik” sa svim zvaničnicima trebalo “dići u zrak”.
Naprotiv, čak se i Ustavni sud Crne Gore u celi skandal “uključio” tako što je stao u odbranu Nikolaidisa, naprasnom odlukom da se poništi presuda od pre tri godine kojom je on osuđen zbog klevetanja reditelja Emira Kusturice.
Sudija Miodrag Iličković, inače nekadašnji funkcioner i poslanik Krivokapićeve SDP, obrazložio je da je Nikolaidis, pišući o Kusturici kao “magarcu”, čoveku koji “daje alibi za genocid”, “đavolovom šegrtu” i saradniku Slobodana Miloševića izneo “vrednosne sudove”. U ranijim presudama, pak, ocenjeno je da nije reč o “vrednosnim sudovima”, već o “preterivanju i porugama” kojima se vređaju čast i ugled Emira Kusturice. Sudija Iličković sada, međutim, smatra da nije cenjena činjenica da je tužilac Kusturica “javna ličnost” koja, zbog toga, mora “da trpi veći stepen kritike”.
Odluka Ustavnog suda u javnosti je, uglavnom, primljena kao iznenađujući, a dobrim delom i besmislen potez. Jer, presuda kojom je Kusturica dobio 12.000 evra kao obeštećenje odavno je potvrđena i u Višem i Vrhovnom sudu i pitanje je šta u praksi znači nalog da se sudski proces ponovo organizuje.
Sam Kusturica je na ovu temu kazao da ga ne interesuju ni crnogorske sudske farse ni poništavanje presude jer je on, ionako, dobio satisfakciju, a novac donirao Domu za nezbrinutu decu u Bijeloj.
- Dobili smo tu donaciju, koja je upotrebljena za nameštaj i opremu - potvrđeno nam je u petak u upravi doma u Bijeloj.
(Č. P. - V. V.)