LJUDSKA prava svih Evropljana ubuduće će štititi Srbin. Naime, za predsednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu postavljen je naše gore list Nikolas Dušan Braca.

Njegov otac bio je proslavljeni srpski violinista Milan Braca, koji se odselio u Englesku posle Prvog svetskog rata, gde se Nikolas Dušan i rodio.

Ipak, umesto muzike, presudilo je pravo. Što i ne čudi, s obzirom na to da njegova majka potiče iz stare i čuvene porodice Rasel, koja je Kraljici podarila tri generacije lordova pravnika.

Njegovo obrazovanje od početka je bilo prestižno. Školovao se na koledžu Vimbldon, a pravo studirao na Oksfordu, gde je dobio najveće nagrade. Bio je i profesor na Pravnom fakultetu u Pensilvaniji.

Ubrzo je odlikovan titulom ”ser” i postao jedan od vodećih stručnjaka za ljudska prava, u Engleskoj. Početkom devedesetih predstavljao je ovu zemlju u Evropskoj komisiji za ljudska prava koja je bila u sastavu Saveta Evrope. Godine 1998, Komisiju je nasledio Evropski sud za ljudska prava, a Nikolas Dušan je postao sudija. Dobio je najviša odlikovanja, a pre nego što je postao predsednik, bio je potpredsednik Suda.