NOVE tenzije na Kosovu i Metohiji. Obelodanjen je podatak da je oko 10.000 Srba albanizovano u ličnim dokumentima koje izdaje Priština, tako što su im imena i prezimena preimenovana u - albanska. Nikolić u - Nikolići. Petrović u Petrovići. A, umesto pripadnosti srpskoj nacionalnosti upisana je - kosovska.

Srpski izvori sa severa Kosmeta upozoravaju da je navedeni broj i veći. I, ukoliko se ovom, najnovijem etničkom čišćenju Srba ponajviše južno od Ibra, najhitnije ne stane na put "daje im za pravo da derogiraju svaki dosadašnji, kao i budući dogovor u Briselu".

Uz ovu srpsku, kosmetsku nevolju nadomestila se i Uredba MUP-a kosovske vlade da "nelegalnim" proglasi sva dokumenta koja za preostale Srbe u državi koja je samu sebe proglasila, izdaje Beograd: lične karte, vozače i saobraćajne dozvole, registarske oznake kosmetskih gradova... Oduzimanje ovih dokumenata rezultiralo je u proteklim danima na više desetina incidenata. Epilog je: privođenje i, po svedočenju privedenih vlasnika dokumenata države Srbije, premlaćivanjem, između ostalih, Marka Vesića iz Plemetine. Maltretiranjem izveštača beogradskih medija, sa Kosmeta, koji poseduju dokumenta Beograda. Takođe, oduzimanjem registarskih tablica i isključivanjem iz saobraćaja vozila sa novim, koje je izdao Beograd.

CENA PREZIMENA 45 EVRA

Nogu su povukli naši penzioneri, prihvatajući da prodaju identitet za 45 evra - kaže za "Novosti" Boško R. iz Plemetine (70), koji je, mada penzioner, odbio da u zamenu za 45 evra, "proda ime i prezime". - Dolaze i oni koji su u Beogradu, pa i u centralnoj Srbiji, uzimaju dokumenta i povećavaju broj "Albanaca". Uzmu taj novac i odu.

Da nesreća bude veća, sve ovo što u nedoumicu dovodi preostali srpski živalj na Kosovu i Metohiji, podudarilo se sa obećanim boljim životom i, posebno, slobodom kretanja za koje se deklarišu i Priština i Beograd. A sve u svetlu najnovijih briselskih dogovora.

Problemi, posebno sa ličnim kartama Prištine, koje po pouzdanim izvorima "Novosti" poseduju gotovo svi Srbi južno od Ibra", nisu od juče. Početak je bio, kada su, najpre penzioneri prihvatili lična dokumenta međunarodne uprave - UNMIK. Srbima, koji su napunili 65 godina, pre sedam godina UNMIK je "za lakši život", ponudio 45 evra penzije. Ali, uz UNMIK-ove lične karte, bez obzira kakva je imovinska karta primaoca ove crkavice. Volšebno, ovaj dokument prešao je u nadležnost Prištine. Penzije UNMIK, kao i lična dokumenta, srpski živalj je najpre primao tiho. Bojažljivo. Posle su ih, i to u redovima, čekali i ostali srpski građani Kosova i Metohije. Posebno u enklavama južno od Mitrovice: u Peći, Prizrenu, centralnom Kosovu, pa i veliki broj Goranaca koji su dugo odolevali, priznajući Srbiju kao državu kojoj jedino pripadaju.

- Ništa bez ove lične karte koju izdaje Priština nisam mogao na Kosovu i Metohiji da ostvarim. Ni pravo na imovinu. Ni njome da raspolažem. Tako sam pristao, kako bih barem jedan problem rešio - priča za "Novosti" M. Z. iz Prilužja, koji je pristao da mu se iz prezimena uzme "ić".

BUDITE OPREZNI

SAŠA Rašić, zamenik ministra unutrašnjih poslova Vlade u Prištini, kad smo zatražili tačne podatke koliko je Srba na Kosovu i Metohiji prihvatilo dokumenta Prištine, napomenuo je: - Molim vas, u interesu nas koji želimo da mirno živimo jedni pored drugih, budite oprezni. Bespotrebne tenzije, posebno u ovom trenutku, nikome neće dobro doneti.

Zašto se o ovome do sada ćutalo?

- Ćutao sam da porodici ne bih napravio problem. Ja sam svoje i živeo. A oni žele da žive na Kosovu i Metohiji, u svom domu, na svojoj zemlji, svesni nove realnosti iz koje mi, obični ne možemo, kad ne mogu ni jači od nas. Zavaravali smo se. Svi. Sad treba ja, sam, da ispravljam krivi Ibar.

Priština, uz podršku međunarodne uprave (to je očigledno) ne odstupa. Svi koji žele da žive u "državi Kosovo moraju da prihvate i njena dokumenta i na tome će se istrajati".

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kosova Bajram Redžepi u izjavi za KiM radio bio je izričit: "Svi na Kosovu moraju da imaju kosovska dokumenta. Sve nelegalne, srpske paralelne institucije na Kosovu, moraće da se ukinu do 1. novembra. Tada svi registri i knjige prelaze u nadležnost kosovske države".

Da li je tako dogovoreno i u Briselu?BEZ ODZIVA

Na šokantan podatak da je "više desetina hiljada kosmetskih Srba prekršteno", reagovali su i srpski zvaničnici. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović javno je stavio do znanja da je na delu završnica etničkog čišćenja i da "međunarodna zajednica to ne sme da ignoriše".