HULIGANI u Srbiji otišli su korak dalje. Previše daleko! Životom Francuza Brisa Tatona plaćena je cena čiju visinu, zasada, ne zna još niko. Mnogi kažu, videćemo je 1. januara 2010. godine...
Država je odlučila da odsvira kraj i počne veliku borbu sa navijačima koji su spletom raznih okolnosti nazvani „navijačima“ baš kao i sav normalan svet koji kupuje kartu, kokice i dolazi na stadione da na miru pogleda meč. Veliko je pitanje hoće li pravna Srbija stati na rep, ili će udariti direktno u glavu zlu našeg vremena.
Srpski klubovi, bar 70 odsto anketiranih u akciji „Večernjih novosti“ tvrde da sa navijačima nemaju nijedan problem?! Kako je onda moguće da u debelim policijskim dosijeima postoje precizne informacije o mladom svetu koji luta gradskim ulicama i dolazi na tribine samo sa jednim ciljem: da zapali, polomi, otkine, povredi, ubije!
Država je na potezu. Da odvoji navijače od huligana! Da zaštiti normalan svet od onih koji prazne ionako puste tribine po Srbiji.      

*****

NAJVATRENIJE PRISTALICE VOJVODINE „FIRMA 1989“
U SOPSTVENOJ REŽIJI

Najvatrenija navijačka grupa našeg najstarijeg superligaša „Firma 1989“, broji više od 2.000 članova, smeštenih na severnoj tribini „Karađorđa“, a pored gromoglasne podrške fudbalerima Vojvodine, karakterišu ih predivne koreografije, zastave a posebno transparenti sa duhovito smišljenim parolama.
Lideri te navijačke grupe ne žele da im se imena pominju, jer kako ističu, govore u ime svih pristalica, a naglašavaju da veoma dobro sarađuju sa voljenim klubom.
- Uglavnom se to zasniva na dotacijama nekog od sponzora kluba za autobuski prevoz, kada putujemo na gostovanja, ali inače sve sami radimo, posebno koreografije. Klub s tim nema nikakve veze, niti se pita, jer je reč o tajni i iznenađenju koje želimo da priredimo - ističu „firmaši“ i naglašavaju da su njihove parole dizajnerski i umetnički lepše od zastava većine drugih navijačkih grupa. - U našim redovima ima svih struktura, od učenika i studenata, do lekara, advokata, profesora, svakako radnika ali i slikara, dizajnera, firmopisaca i muzičara. Oni daju poseban ton a kod nas se zna ko šta radi.
„Firmaši“ imaju duhovite, „šmekerske“ parole, s merom i ukusom, i kažu, idu na vic da zbune, ali ne i da vređaju suparničku navijačku grupu.
- Ne razmišljamo o sukobima već o utakmici i nasilje nam nije prioritet. Čudno je da pored ozbiljnijih problema u državi, koji bi trebalo da se reše, navijačke grupe izbiju u prvi plan da se skrene pažnja i zamažu oči. Imamo i našu prostoriju sa spoljašnje strane „severa“ gde se nalaze naši navijački rekviziti. Ljubav prema klubu je ogromna, naše navijanje je iskreno i za ovih 20 godina srasli smo u jedno - zaključili su „firmaši“.
Ratko Butorović, predsednik Vojvodine, potvrđuje da je uprava stalno u „priči“ sa navijačima, kao i da je pred nedeljni derbi sa Zvezdom upriličen sastanak, koji je potrajao dva časa.
- Videlo se kakvo je navijanje i ponašanje bilo - kaže Butorović. - Važno je razdvojiti stvari, jer je u medijima najaktuelnije došlo do zamene teze, a jedno su navijači a drugo huligani. To je neophodno jasno razgraničiti. Naši navijači su i na „severu“, „istoku“ i na „zapadu“ i naša uprava potpuno i svesrdno podržava svaki potez države da stane na put huliganima i da se s njima najoštrije obračuna. Jer, i to će pored ostalog vratiti publiku na tribine - zaključio je Butorović.      
S. BAJIĆ

*****

U NOVOM PAZARU U PROSEKU 5.000 GLEDALACA
DOBAR ODNOS KLUBA I VERNIH NAVIJAČA


Gradski stadion u Novom Pazaru najposećeniji je u Prvoj ligi Srbije, a prvenstvene mečeve „plavih“ prati više gledalaca i od većine superligaša. Kao i prethodnih, tako i ove sezone utakmice Novog Pazara posmatra u proseku oko 5.000 navijača što je za fudbalske prilike u Srbiji velika brojka, imajući posebno u vidu rang takmičenja u kome Novopazarci nastupaju.
U dosadašnjem delu prvenstva Novi Pazar je ugostio Teleoptik, Mladost iz Apatina i Novi Sad, i ohrabruje činjenica da nije bilo incidenata i nereda, i da su utakmice odigrane u pravoj fudbalskoj atmosferi.
U pozitivnom svetlu do sada su se predstavili i najvatreniji navijači Novog Pazara koji pripadaju navijačkoj grupi „Torcida Sandžak“ koja je osnovana 1989. godine kada se Novi Pazar borio za ulazak u elitno prvoligaško društvo. Pored ove navijačke grupe, deluju i manje grupe: „Čaršijaši“ i „Ekstremi“.
- Naša publika nam je dvanaesti igrač. Mi imamo dobre odnose sa našim navijačima, jer smo stalno u kontaktu i postigli smo dogovor da na utakmicama ima samo mesta za fudbal i da ne sme biti politike. Nikakve nacionalističke ispade nećemo tolerisati, a ako bi kojim slučajem došlo do bilo kakvih ekscesa, to nisu naši navijači, takve ne želimo na stadionu i klub ima potpuno jasan stav o tom pitanju - ističe Emir Plojović, menadžer FK Novi Pazar, i dodaje da je uprava kluba obezbedila sredstva svojim navijačima da bodre „plave“ na dva gostovanja u ovoj polusezoni, dok za putovanja na ostala gostovanja u jesenjem delu prvenstva navijači će obezbediti sredstva putem sponzora.
- Saradnja sa našim klubom bi mogla da bude još bolja, pre svega, ako još više ljudi u Novom Pazaru animiramo da zavole fudbal. Mi smo isključivo na tribinama zbog kluba i svaki akt nasilja osuđujemo, bez obzira na to ko ga učini, mada na stadionima ima i podmetanja i prebacivanja krivice na nedužnu navijačku grupu. Treba osuditi pojedinačno akt nasilja, a ne krivicu svaliti na kompletnu grupu navijača - kaže Emin, jedan od vođa navijača „Torcide Sandžak“ i naglašava da se oni zalažu da se na fudbalskim stadionima sve odvija u okviru ljudskosti i sportskog duha.     
N. GAJTANOVIĆ

*****

NAVIJAČI KRUŠEVAČKOG NAPRETKA JEDAN OD BOLJIH PRIMERA KAKO SE NA PRAVI NAČIN BODRI I VOLI SVOJ FUDBALSKI KLUB
“ČARAPANI“ UMEJU DA NAVIJAJU BEZ INCIDENATA


KRUŠEVLjANI koji gledaju utakmice Napretka poznati su kao „pozorišna publika“. „Gospodski“ prate fudbalske predstave, umeju da nagrade majstorluke igrača, znalački da prokomentarišu igru, i na tome se sve završava.
Osim što bučno navijaju, takve su i „jakuze“, poznata ovdašnja navijačka grupa. Bilo kakve incidentne situacije su im strane, a glavna odlika su im frenetično navijanje i podrška svojim miljenicima.
- Sa „jakuzama“ dobro sarađujemo i oni se korektno ponašaju na utakmicama. Na primer, u prošlom kolu nisu hteli da putuju u Čačak jer su želeli da se dogovore sa drugim navijačkim grupama, koje su u međuvremenu nastale, da utanače pravila ponašanja. Na utakmice organizovano dolaze i besplatno ulaze na severnu tribinu. Sada smo im kupili zastave, šalove, kape, majice, a za gostovanja uvek nađemo sponzora da im plati prevoz autobusom. Predsednik Dragiša Binić razgovarao je s njima i edukovao ih kako treba da navijaju - da poštuju druge klubove, kolege iz drugih gradova, i oni se tako ponašaju - kaže Nebojša Popović, direktor stadiona, zadužen za kontakte s navijačima.      
D. MITROVIĆ

*****

U SMEDEREVU ISTIČU DOBRU SARADNjU SA NAVIJAČIMA, KOJIMA PLAĆAJU GOSTOVANjA
DESPOTI SU “UMERENA“ STRUJA


UdruŽenje navijača „Despoti“ Fudbalskog kluba Smederevo, godinama je verno pratilo tim na svim utakmicama na domaćem terenu i u gostima.
Ovo udruženje raspalo se pre nekoliko godina kada su strast za istim bojama nadvladali unutarnji sukobi dve „frakcije“. Zavada je nastala između ostalog i zbog neslaganja sa stručnim štabom, i pokušaja da pojedinci utiči, pa čak i kreiraju fizionomiju sportskog kolektiva, uključujući i lobiranje u izboru rukovodstva FK Smederevo.
Frakcija koja je sebe krstila „Ultra Semendrija“ vodila je otvorenu kampanju protiv prvog čoveka kluba Gorana Goše Bogdanovića. Dolazilo je i do žestokih sukoba između dve struje, starijih vođa i mlađih „despota“.
Među navijačima Smedereva „despotima“ najviše je zaljubljenika u fudbal, ali nije zanemarljiv broj onih koji su na ivici, ili pak sa druge strane zakone. Tako je jedan od njihovih skorašnjih vođa uhapšen zbog petljanja sa drogom.
Zaljubljenici kluba sa Dunava i dalje nose jedinstveno ime „despoti“, ali su podeljeni u više tabora uglavnom organizovanih po rejonima - „despoti“ sa Carine, „despoti“ sa Papazovca, „alkobojsi“ i drugi.
Najveća grupa je „Ultra Semendrija“, koja je preuzela većinu sledbenika izvorne grupe. Ima više neformalnih vođa, i svoj internet sajt. Moto grupe je „Budi ponos grada svog, navijaj za Smederevo“. Ne zna se precizan broj članova, ali sajt ove grupe ima 4119 registrovanih korisnika.
FK Smederevo ne finansira nijednu od navijačkih grupa.
- U dogovoru sa navijačima u obavezi smo da im obezbedimo prevoz na utakmice kada gostujemo. Igrači povremeno skupe novac ukoliko je potrebno kupiti majice, dresove ili zastave. Nema zvaničnog finansiranja, sve je na bazi dobrovoljnosti, kaže Goran Bogdanović, direktor Smedereva.      
J. ILIĆ

*****

NAVIJAČI BORCA, NAZVANI „ČETE“, NA RASNOJ OSNOVI VREĐALI TAMNOPUTE IGRAČE
RASIZAM DOŠAO SA TRIBINA


TRIBINE stadiona kraj Morave četiri puta u poslednjih nekoliko godina bile su mesto odakle su se, od strane navijačke grupe FK Borac nazvane „Čete“, čuli rasistički povici upućeni tamnoputim fudbalerima gostujućih timova, ali i onima, koji su igrali u domaćem klubu. Zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti na optuženičkoj klupi našlo se više od 30 navijača, a oni koji su označeni kao vođe proglašeni su krivim i osuđeni su na kazne zatvora, od četiri meseca do godinu i po dana.
Prvi rasistički ispad dogodio se još 2004. godine, kada je grupa huligana na bedemu, kraj stadiona, pretukla tadašnjeg igrača Borca Nigerijca Adekuna Babatundea, koji je zadobio nekoliko udaraca staklenom bocom u glavu. Dve godine kasnije na tribinama su se pojavili navijači grupe „Čete“ sa kapuljačama na glavama, sličnim onim koju su nosili pripadnici ozloglašenog Kju kluks klana. Tada su verbalno izvređali fudbalera Majka Tamvanjeru, i to povicima „Odlazi odavde, jer te ovde niko ne voli“, „Majmune crni“, „Niger aut“, a sve to uz nacističke pozdrave. Posle samo tri nedelje na meti napadača našao se tamnoputi fudbaler Opoku Solomon iz Gane, koji je par meseci bio na probi u čačanskom Borcu. Na njega su fizički nasrnula četvorica napadača i zadali mu nekoliko udaraca, a sve uz povike „Umri crnac“. Najsvežiji incident zbio se na meču Borca sa Partizanom, kada su rasističkim povicima i majmunskim kricima navijači isprovocirali gostujućeg igrača Lamina Dijaru, koji im je pokazao srednji prst, zbog čega je dobio crveni karton.
Niko od okrivljenih navijača nije, međutim, priznao da je počinio delo koje im se stavljalo na teret.      
V. ILIĆ

*****

NIŠLIJE ISTIČU DA PONEKAD IMAJU I FINANSIJSKU POMOĆ SVOJIH NAVIJAČA
“MERAKLIJE“ PRIVRŽENE KLUBU


Navijači Radničkog, popularne „meraklije“, narednog meseca slave 20 godina postojanja kao organizovana navijačka grupa. Poznati su po privrženosti klubu - čak su u njegovi najtežim danima bili redovno na stadionu. I prošle godine, kada se klub takmičio u Srpskoj ligi, nije izostajala podrška „meraklija“ niškim fudbalerima. Pošto je Radnički godinama u rezultatskoj krizi i u gotovo hroničnoj besparici, na Čairu više i nema velikih utakmica. Poneko gostovanje „večitih“ rivala u Kupu Srbije, tek kao mali podsetnik na vreme u kojem je Radnički bio polufinalista Kupa UEFA a Čair neugodan za gostovanje najvećim klubovima nekadašnje Jugoslavije. Stoga nema ni „prilike“ za neke veće incidente.
Poslednjih godina - u kojima Radnički tavori od Prve do Srpske lige, a gotovo svakog leta postavlja se i pitanje egzistencije kluba - veza s navijačima je na tankoj niti. Poslednji put navijači su dobili pomoć iz kluba dok je Zoran Banković bio predsednik. No, ni tada se novac nije podizao iz klupske kase, već je Banković iz sopstvenog džepa plaćao karte za autobus, sendviče... „Meraklije“ to nisu zaboravljale, pa je njegovo ime skandirano na svakoj utakmici. Sada toga nema.
- Moram da priznam da često nemamo novca ni za sopstvena putovanja, a kamoli da finansiramo odlazak navijača na gostovanja. Jedino što možemo da učinimo za njih jeste da omogućimo besplatan ulaz na južnu tribinu, što i činimo - kaže sekretar Radničkog Boban Stanković.
S druge strane, na pitanje da li dobijaju pomoć iz kluba, portparol „Meraklija“ Piki se nasmejao.
- Pa nedavno, kad je bilo pitanje da li će u klubu uopšte pronaći novac da ekipa ode u Kraljevo, došli smo na ideju da mi njima prikupimo novac za put. Znamo kakva je situacija, ne očekujemo ništa. Sami prikupljamo novac za odlazak na gostovanja, da sašijemo poneku zastavu, transparent - kaže jedan od vođa navijača.
Z. PETKOVIĆ

NAVIJAČ IZ SARAJEVA UBIJEN U ŠIROKOM BRIJEGU
SARAJEVO (Beta) - Navijač iz Sarajeva ubijen je u nedelju u Širokom Brijegu udarcima kamenom u glavu, u sukobima uoči utakmice, javila je televizija BHT1.
Navijači fudbalskih klubova Sarajevo i Široki Brijeg sukobili su se u Širokom Brijegu pred početak utakmice između ova dva kluba.
Najmanje 10 povređenih navijača primljeno je u bolnicu u Širokom Brijegu u Hercegovini, kao i 12 policajca.
Navijači su zapalili policijski automobil i polupali stakla na ulici, uz pucnjavu iz pištolja i automatskog oružja.
Počinjena je i velika materijalna šteta.
Pripadnici specijalne jedinice intervenisali su i veći deo navijačke grupe iz Sarajeva su iz Širokog Brijega ispratili prema Mostaru.