BEOGRADSKO Okružno tužilaštvo, posle skoro 15 godina od smrti Dade Vujasinović, prvi put od policije traži da utvrdi okolnosti pod kojima je ubijena novinarka "Duge", kao i da se otkrije ubica.
Ovakav zahtev tužilaštva upućen je juče, a do promene u dosadašnjem postupku, koji se vodio kao samoubistvo, došlo je posle najnovijeg nalaza i mišljenja balističara Vlade Kostića "da je smrt Dade najverovatnije uzrokovana delovanjem druge osobe, te da se verovatno radi o ubistvu".
- Dokazano je da je ubistvo, a ne samoubistvo - izjavio je juče advokat Branislav Tapušković, zastupnik porodice Vujasinović. - Sada je na policiji, tužilaštvu i sudu da se bave stvarima koje se tiču istraživanja podataka, dokaza, koji mogu da dovedu do onoga ko bi trebalo da bude osumnjičen ili optužen za ubistvo.
Tapušković je istakao da je konačno "završena farsa da li je reč o ubistvu ili samoubistvu", dodajući da je prethodnih godina obnavljao postupak, koje je Okružno tužilaštvo nekoliko puta obustavljalo. Prema njegovim rečima, da je u pitanju ubistvo dokazi su i do sada prikupljeni dokazi i činjenice, a pre svih poslednji nalaz veštaka Kostića.
Nalaz veštaka Kostića u sud je stigao 30. maja 2008. godine. Uz konstataciju da je Dada najverovatnije ubijena, ističe se činjenica da su u njenom telu pronađena dva filcana čepa, što jasno ukazuje da je ona najverovatnije pogođena sa dva sačmena snopa. Pored toga, veštak se osvrnuo i na položaj puške iz koje je pucano. Prema Kostićevom mišljenju da je u pitanju samoubistvo, "oružje ne bi bilo pronađeno neposredno pored, odnosno ispod tela, nego nešto dalje".
Po dobijanju nalaza veštaka, Okružno tužilaštvo je sudu podnelo zahtev za dopunsko veštačenje i davanje jedinstvenog mišljenja od balističara i Zavoda za sudsku medicinu u Novom Sadu. Sud je predlog odbio, uz obrazloženje da je u dosadašnjem postupku obavljeno više balističkih veštačenja i veštačenja medicinske struke. Pored toga, sud je istakao da tužilaštvo nije navelo razloge zbog kojih traži dopunu veštačenja.
Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu 9. aprila 1994. godine. Utvrđeno je da je smrt nastupila dan ranije, a tadašnja zvanična verzija glasila je da je novinarka pucala sebi kroz levu dojku i raznela taj deo tela do pazuha, što je dovelo do iskrvavljenja. Puška iz koje je pucano, bila je u vlasništvu njenog oca, a navodno, samoubistvo je počinila u trenutku nervnog rastrojstva.
U ovakav sled događaja nisu mogli da poveruju Dadini roditelji, koji su, između ostalog, ukazivali na nered u stanu, kao i činjenicu da su pronađeni pramenovi Dadine kose i krvavi tragovi po fotelji. Kasnije će se ispostaviti da su u pitanju bile različite krvne grupe. Podneli su krivičnu prijavu protiv nepoznatog učinioca, koju je tužilaštvo odbacilo. Zato su roditelji angažovali dvojicu veštaka, sudske medicine i balističara, koji su konstatovali da Dada sama sebi nije mogla da nanese povrede koje je imala.
Predmet "Vujasinović" dugo je stajao u fioci, da bi 2002. godine tužilaštvo zahtevalo od policije da sasluša osobe koje su u medijima izjavljivale da imaju neka saznanja o smrti. Ovo nije dovelo do pomeranja u istrazi, da bi krajem novembra 2007. godine bila zatražena dodatna balistička veštačenja, dostavljena u maju.

PORODICA: POZITIVNA ENERGIJA
PORODICA Vujasinović izrazila je zahvalnost NUNS na podršci u dokazivanju istine o ubistvu njihove ćerke. Porodica je ocenila da potez tužilaštva pokazuje da u Srbiji "ipak postoji pozitivna energija koja će imati snage da se izbori sa zlom koje vuče našu zemlju u zla vremena".
- Skoro će biti 15 godina kako traje ova borba za istinu, veliko hvala NUNS-u i gospođi Nadeždi Gaće koja nas je podržala u odsudnom trenutku dokazivanja istine o ubistvu naše Dade - navodi se u pismu upućenom predsednici NUNS-a.

ZADOVOLJNI
NEZAVISNO udruženje novinara Srbije pozdravilo je zahtev tužilaštva. U saopštenju su istakli "da istraga konačno kreće u pravom smeru".
- Dadini roditelji i njene kolege u NUNS nikada nisu poverovali u zvaničnu verziju istrage, jer je ona do sada nije ni vođena sa ciljem da se otkriju svi detalji i okolnosti zločina - piše u saopštenju. - Uvereni smo da će potpuna, profesionalna i neometana istraga otkriti počinioca ovog zločina, kao i ubice Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.