POSLE formiranja novog mešihata Islamske zajednice Sandžaka, smenjivanja dosadašnjeg glavnog muftije Muamera Zukorlića i proglašenja Adema Zilkića za v. d. reis-ul-uleme za Srbiju, a Hasiba Suljovića za predsednika Sandžačkog mešihata, stanje u Islamskoj zajednici Sandžaka, dodatno se zakomplikovalo.
U četvrtak je u Novom Pazaru održana sednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, kojoj je prisustvovao i dosadašnji reis Hamdija Jusufspahić, a istvovremeno je Mešihat Islamske zajednice Srbije na čelu sa Muamerom Zukorlićem saopštio da za 6. oktobar takođe zakazuje zasedanje Sabora Islamske zajednice.
Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije juče je u Novom Pazaru doneo nekoliko vrlo važnih odluka, koje je saopštio generalni sekretar Rijaseta IZ Srbije Eldin Aščarić
Verifikovana je odluka Sabora IZ Sandžaka o obnavljanju rada Islamske zajednice Sandžaka u okviru Rijaseta IZ Srbije. Verifikovan je i sastav Mešihata IZ Sandžaka koji čine profesori, teolozi i ugledni imami: Izet Mašović, Hasib Suljević, Nadir Dacić, Nezir Salihović, Hazir Dacić, Sabit Šećović, Rifat Plojović, Sead Šećović, Haris Hodžić i Ismet Bihorac. Verifikovana je i odluka o izboru Adema Zilkića za reis ul-ulemu IZ Srbije. Posebnom odlukom dosadašnji reis Hamdija Jusufspahić, koji je novom reisu poželeo puno uspeha u radu, proglašen je za doživotnog počasnog reisa IZ Srbije.
Verifikovan je i izbor Hasiba Suljevića za predsednika Mešihata IZ Sandžaka i muftiju sandžačkog, Muhameda Jusufspahića za predsednika Mešihata-srbijanskog i muftiju-srbijanskog, Miralema Hodžića za predsednika Vrhovnog sabora i Sabahudina Fazlića za potpredsednika Sabora, izabrani su i članovi Rijaseta IZ Srbije, a verifikovane su i odluke o smeni Muamera Zukorlića i svih članova "njegovog" Mešihata i Sabora. Istovremeno su poništene i sve odluke ovih institucija, poništeni pečati i sva akta. Oficijelno sedište Rijaseta IZ Srbije biće u Beogradu.
Juče se oglasio i "smenjeni" Mešihat IZ Sandžaka na čijem je čelu Muamer Zukorlić, a koji se trenutno nalazi u Maroku. U saopštenju koje je potpisao Rešad Plojović između ostalog se ističe da je savezničkom trouglu: Sulejman Ugljanin, Udba i porodica Jusufspahić palo na pamet da baš sada pokvari ramazansko raspoloženje. U saopštenju se podseća da je Zukorlić još pre nekoliko meseci tražio od Vlade Srbije da se otvore dosijei saradnika DB-a (Udbe) iz redova imama. Reč je, kaže se u saopštenju, o ljudima koji su glavni nosioci razbijačkih aktivnosti u Islamskoj zajednici. Takođe se ističe da je poslednjim činom samo implementirana odluka Sulejmana Ugljanina koji je u septembru prošle godine rekao: "da Mešihat IZ više ne postoji" i "da je pitanje verske zajednice Bošnjaka u nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća".

POLITIČKA REAGOVANjA
SDP Rasima Ljajića, Stranka za Sandžak, Sandžačka alternativa i SDU osudile su napade na IZ i njeno rukovodstvo nazvavši to pokušajem stvaranja paralelne Islamske zajednice. Ove stranke smatraju da su "režiseri" ovog događaja Sulejman Ugljanin i SDA i da je indikativno što je "puč" organizovan u vreme Ramazana. Za Adema Zilkića i Hasiba Suljevića se tvrdi da su aktivisti SDA.