KAIRO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je Egipat i druge države da uvaže razloge Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova i poručio da Srbija ima plan za rešavanje kosovskog problema.

Nikolić je, u intervjuu uticajnom egipatskom listu "Al Ahram", ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, napominjući da bi to bilo protiv međunarodnog prava i Povelje UN.

"Mi pozivamo svakog ko u nekoj državi o tome odlučuje da pomisli kako bi reagovao da je u pitanju njegova država", rekao je Nikolić.

"Ono što bi učinio svom narodu, svojoj državi, neka učini i Srbiji. Ali, da smo spremni da to konačno rešimo, spremni smo."

Predsednik Srbije je istakao da ne traži ništa ni od Egipta niti od bilo koje druge države, već da može samo da ih zamoli da uvaže razloge i dokaze koji su na strani Srbije. Prema njegovim rečima, ima nagoveštaja da bi još neke islamske države mogle da priznaju nezavisnost Kosova, ne zato što je to po međunarodnom pravu ispravan potez, već zato što su pritisnute od velikih sila.

Ističući da mu je Egipat od detinjstva "u srcu" i da se to nikada neće promeniti, predsednik Srbije je rekao da bi "s tugom morao da razmišlja o tome ako bi Egipat priznao nezavisnost Kosova i Metohije", ali je napomenuo da svako vodi svoju državu i svoj narod.

Nikolić je podsetio da je Skupština Srbije, na njegov predlog, izglasala Rezoluciju koja Kosovo i Metohiju prepoznaje kao specifičnu teritoriju i kojom potpuno može da se reši aktuelna situacija.

"Mi, po Ustavu, ne bismo smeli da prepoznajemo Kosovo kao nekakvu specifičnu teritoriju izvan autonomije, ali smo u Rezoluciji predvideli, računajući da će nam građani to odobriti kroz promene Ustava, zato što su naši građani spremni da se taj problem jednom konačno reši", objasnio je on.

Nikolić je rekao da je vlast u Beogradu za srpsku zajednicu predvidela izvesnu autonomiju u okviru takvog Kosova, koja podrazumeva da pripadnici srpske zajednice imaju svoju policiju u sastavu kosovske policije, svoje sudstvo u prvom stepenu u sastavu pravosuđa Kosova i svoje izabrane organe u sastavu organa Kosova.

Kosovski Albanci, međutim, o tome neće da razgovaraju jer, kako je ocenio, i dalje imaju podršku zapadne međunarodne zajednice da ne daju ništa. Nikolić je ponovio da premijer Srbije Ivica Dačić nije nudio stolicu Kosovu u UN, ali smatra da nije trebalo ni da je pominje jer je to za Srbiju neprihvatljivo.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Nikolić je podsetio da od 27 zemalja članica EU, pet nije priznalo nezavisnost Kosova, kao i da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla da neće tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.
"Oni shvataju da na to nemaju pravo", rekao je Nikolić, ocenivši da, ako tih pet zemalja i dalje mogu da budu članice Unije mada nisu priznale Kosovo, onda to mogu da postanu i druge zemlje koje takođe nisu priznale Kosovo.

"Kada bi oni isključili ovih pet država koje nisu priznale nezavisnost, onda bi mogli i nama da kažu: 'Ne možemo da vas primimo zato što ne priznajete nezavisnost'", ocenio je Nikolić.

Podsećajući da je stav EU da više nema promena granica država, Nikolić je konstatovao da to znači da ne bi smelo da ih bude ni kada je reč o Srbiji.