SRBIJA je izvojevala značajnu pobedu u međunarodnoj areni - šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je novi predsedavajući Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

U krajnje neizvesnom foto-finišu, gde su do samog kraja šanse za pobedu dvojice kandidata, Jeremića i litvanskog ambasadora Dalijusa Čekuolisa, bile izjednačene, srpski ministar osvojio je većinu glasova članica GS. Od 190 država prisutnih u sali, za Jeremića je glasalo 99, dok je njegovog protivkandidata podržalo 85 predstavnika u Generalnoj skupštini. Jedan je bio uzdržan, a pet listića bilo je nevažeće.

Ovakav ishod na Ist Riveru svojevrsno je priznanje međunarodnom ugledu koji Srbija gradi poslednjih godina i pohvala za način na koji je naša zemlja vodila diplomatiju u odbrani svojih interesa. Naša zemlja će narednih godinu dana biti na čelu tela koje dobija sve veći značaj u okviru UN, jer je rad i donošenje odluka Saveta bezbednosti u velikoj meri paralisan zbog mogućnosti veta stalnih članica.
To je, posle izbora, u obraćanju ambasadorima pri UN, poručio i sam Jeremić:

- Srbija je mala zemlja u razvoju, koja ne pripada nijednoj vojnoj alijansi, niti političkom savezu i zato nam je velika čast što smo dobili podršku toliko nacija širom sveta. Ovaj izbor vidim i kao priznanje celom narodu Srbije, kome služim pet godina kao ministar spoljnih poslova.

On je podsetio da je Srbija, kao i mnoge druge zemlje, tokom proteklih decenija prošla kroz periode slave i tragedije, od antifašističke borbe i osnivanja UN do bratoubilačkih ratova devedesetih. Tokom poslednjih nekoliko godina, pod hrabrim rukovodstvom Borisa Tadića, svojim susedima pružila je ruku prijateljstva i pomirenja:

- Iskoračili smo i ka svim drugim članicama međunarodne zajednice, uključujući i one sa kojima smo imali gorka neslaganja. Naša država ponovo stoji pred svetom uzdignute glave - nakon što je pre svega dve decenije bila isključena iz ove porodice - rekao je Jeremić, i naglasio da će Srbija ostati privržena očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

On se dotakao i nedavno završenih izbora, rekavši da se u Srbiji vlast menja mirnim putem, i u skladu sa vladavinom prava. Srbija je demokratska država, koja osim zalaganja za očuvanje sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ostvarenja dobrobiti za svoje građane, nema druge ambicije osim da doprinese opštim interesima čovečanstva.

Jeremić se zahvalio svima na ukazanom poverenju, a posebno na naporima timu srpskih diplomata, predvođenih ambasadorom pri UN Feodorom Starčevićem, koji su nedeljama naporno lobirali za srpsku kandidaturu.

- Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN. Povereni autoritet ću koristiti iskreno i uravnoteženo, poštujući pre svega jednaka prava i dostojanstvo svake države članice... Neka božja volja bude da sledeća Skupština u istoriju ode kao Skupština mira - poručio je Jeremić.


PRVA TEMA BIĆE SPREČAVANJE SUKOBA


ZA prvu temu debate na otvaranju 67. zasedanja, kojim će predsedavati, Jeremić je predložio "približavanje stavova i rešavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima". - Imajući u vidu naša iskustva, verujem da možemo da doprinesemo sprovođenju u delo svih usaglašenih predloga, pogotovo onih koji se odnose na sprečavanje sukoba. Prilikom razmatranja ovog ključnog pitanja u septembru i kasnije, nemojmo zaboraviti da mir nije samo puko odsustvo rata.