STAV socijalista je jasan. Republika Srpska ne može biti genocidna tvorevina. Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Ovo su granice koje nećemo preći prilikom formiranja nove vlade. Ne tražimo od LDP da odstupi od svojih stavova, ali mora javno da se izjasni da će poštovati principe na kojima će biti formiran novi kabinet i da kaže da pitanja o KiM i RS prepušta onima koji te resore budu vodili.

Ovako, u razgovoru za "Novosti", potpredsednica SPS govori o kreiranju novog kabineta, koje je zastalo na relaciji SPS - LDP.

* Hoćete li od liberala tražiti da se pisano obavežu da neće potencirati stavove o Kosovu i RS?

- Ne verujem da će se u razgovorima ići na potpisivanja nekih memoranduma. To i nema pravnu snagu. Javna reč će biti dovoljna. DS može da bude garant da će Vlada voditi politiku na ekonomskim i nacionalnim principima. DS je zapravo taj korak usaglašavanja sa LDP. Stavovi DS o Kosmetu i RS su identični našima.

* Može li, ipak, da se dogodi da pregovori propadnu?

- Sigurno je da nam novi izbori nisu potrebni i da to nikako ne bi bilo u interesu države. Ipak, moramo da razgovaramo i da se potanko dogovorimo o stavovima kojima će se premijer i ministri rukovoditi i oko kojih ćemo se okupiti. To su nacionalna i socijalna politika, bolji standard građana, sigurnost države, evropske integracije... Nije nam potrebno da se na pola mandata pojavi neko ko bi kritikovao Vladu u kojoj sedi.

DOLAZAK INVESTITORA ZAVISI OD VLADE * KAKO komentarišete napade DS da je predsednik Nikolić odgovoran za odluku "Danijelija" da ne dođe u Srbiju? - Nema svrhe polemisati o tome. Rasprava se vodi bez potrebe. Da li će investitori doći ili neće, ponajviše će zavisiti od Vlade. Možda su neki investitori imali drugačija očekivanja pred predsedničke izbore, ali sam uverena da će dolaziti ukoliko Vlada napravi dobru atmosferu za sve one koji žele da ulažu u Srbiju.

* Da li smo blizu formiranja nove vlade?

- Na potezu je DS. Tadić je rekao da će uskoro obelodaniti većinu. Moguće je da će do ponedeljka biti pomaka. Naš stav je da pokušamo da napravimo koaliciju i parlamentarnu većinu sa DS. Još nije bilo zvaničnih razgovora s trećim partnerom, četvrtim, ili koliko ih već bude bilo.

* Da li je četvrti partner možda URS?

- Na lokalnom nivou, SPS već ima saradnju sa URS. Nemamo problema sa regionalistima. Ali naš partner DS ima određeni pogled na ovu partiju.

* Lider SPS Ivica Dačić otišao je u Rusiju. Da li će odatle doneti neke smernice za formiranje vlade?

- Koliko znam, ova poseta je planirana pre nekoliko meseci. Ne znam detalje, niti da li se nešto promenilo.

* Spekuliše se da Rusi "guraju" SPS u vladu s naprednjacima. Da li je ovakav preokret moguć?

- Nemam takve informacije. Vodimo pregovore sa DS, i velika je verovatnoća da ćemo da se dogovorimo. Zato ne očekujem takav preokret. Naravno, uvek treba reći da je u politici sve moguće.

* Dačić je nekoliko puta isticao da ima uticaja spolja na formiranje vlade... Ko se meša?

- Međunarodni uticaji i želje naših prijatelja i saradnika uvek su postojali. Oni imaju neke svoje vizije. Naravno, niko od nas ne očekuje da ćemo bilo koga slepo poslušati.

* U ponedeljak koalicija oko SPS ide na konsultacije kod predsednika. Šta ćete mu reći?

- Očekujem da će tokom vikenda biti pomaka u razgovorima sa DS. Govorićemo o koracima ka formiranju novog kabineta.

* U javnosti se odavno spekuliše o imenima novih ministara. Da li je bilo razgovora o kadrovima?

- Niko u SPS nijednog momenta nije pominjao interesovanja za resore. Za nas je najvažnije da se dogovorimo o ekonomskom i nacionalnom programu. Svako sa svakim razgovara. Ima raznih ponuda i zahteva. Ali mi o personalnim rešenjima zasada ne razgovaramo.

* Naprednjaci su se izjasnili da bi mogli da sarađuju sa SPS. Šta ako vam ponude mesto premijera i više resora nego DS?

- Ponavljam da nam je najbitniji program, a ne koliko ćemo mesta dobiti. Naš ucenjivački potencijal ne postoji.NUDE MI I RESOR ZDRAVLJA

* SVE se češće pominje da ćete u još jednom mandatu biti predsednik Skupštine Srbije...

- Dobila sam pohvale da sam korektno radila. To sam čula i od mojih kolega iz partije i iz drugih stranaka. Moram da priznam da mi je laskalo. Govorili smo i o tome koje bih resore u Vladi mogla da radim. Na primer, da vodim Ministarstvo zdravlja. Postupiću kako većina odluči.