SRBIJA ima još tačno sedam nedelja da do martovskog zasedanja Evropskog saveta pokuša da ”odmrzne” evropski kolosek. Naša zemlja treba da ispuni četiri zadatka: postigne rešenje oko regionalnih foruma, započne implementaciju postignutih sporazuma sa Prištinom, ukloni barikade i pokaže da je spremna da razmotri bar delimično povlačenje iz institucija na severu Kosova. To bi trebalo da bude dovoljno i za one zemlje koje zauzimaju najtvrđi stav prema našim evropskim integracijama, poput Nemačke, da u martu podrže davanje statusa kandidata, pa čak i određivanje datuma početka pregovora sa EU.

I Spoljnopolitički komitet jedne od tri najvažnije institucije EU - Evropskog parlamenta - podržao je u četvrtak nacrt rezolucije u kojoj se evropski lideri pozivaju da Srbiji u martu dodele kandidaturu, pod uslovom da Srbija ispuni zadatke.

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin kaže za ”Novosti” da se nada da će pozitivan ton rezolucije uticati na odluku vrha EU:

- Ključ je da u narednim danima, u dijalogu sa članicama EU, Srbija učini sve kako bi se povratilo poverenje izgubljeno posle incidenata na severu Kosova.

Poslanik Eduard Kukan, koji predvodi grupu Prijatelja Srbije u EP, rekao je za ”Novosti”, da je optimista da će Srbija dobiti kandidaturu u martu, ali i da je ključan napredak u primeni postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom.

Predlog rezolucije će se još jednom razmatrati na odboru parlamenta krajem februara, koji će potom o nacrtu tog dokumenta glasati 1. marta, na dan odlučivanja Evropskog saveta o kandidaturi Srbije. Konačnu reč o rezoluciji daće poslanici EP 28. i 29. marta.

ŠTA JOŠ SADRŽI NACRT REZOLUCIJE

Regionalna saradnja - Pozdravljeno unapređenje političkih odnosa Srbije sa Hrvatskom i Crnom Gorom, kao i podrška predsednika Tadića teritorijalnom integritetu BiH.

Korupcija i kriminal - Pozdravlja se napredak u borbi protiv korupcije, ali se naglašavaju ”isprepletani interesi političkih stranaka i tajkuna.”

Mediji - Vlasti se pozivaju da osiguraju nezavisnost medija od političkih pritisaka i drugih uticaja.

Manjine i ljudska prava - Vlada pozvana da joj veći prioritet bude poboljšanje položaja manjina i ekonomski razvoj Preševske doline i Sandžaka. Upućen poziv vlastima da bez odlaganja nastave sa usvajanjem zakona o finansiranju Vojvodine.