NAJREALNIJI datumi za održavanje narednih predsedničkih izbora su 16. ili 23. decembar sledeće godine, saznaju ”Novosti” u vladajućoj koaliciji. Zbog toga je u skupštinsku kasu za 2012. godinu ukalkulisano i 1,09 milijardi dinara, koliko je predviđeno da košta glasanje za prvog čoveka Srbije.

Praktično, ti izbori će biti održani u zakonskom roku. Petogodišnji mandat Borisu Tadiću ističe 15. februara 2013. - na dan kada je položio zakletvu, a novo predsedničko glasanje mora da se raspiše 90 dana pre tog datuma - što znači do 15. novembra.

Prema Zakonu o izboru predsednika republike, na birališta mora da se izađe od 30 do 60 dana od raspisivanja izbora. U ovom slučaju, to je period od 15. decembra do 15. januara.

AKO IZBORA NE BUDE, NOVAC SE VRAĆA Generalni sekretar RIK Veljko Odalović objašnjava da bi predsednički izbori mogli da budu u decembru naredne godine, pa je zato predviđen novac u budžetu za prvi i drugi krug glasanja za prvog čoveka Srbije: - U pitanju su finansijske projekcije koje obezbeđuju sredstva ukoliko do izbora dođe. Ako ih ne bude u decembru, novac će biti vraćen u budžet i ne može se trošiti ni za šta drugo osim za glasanje.

Pošto se izbori održavaju nedeljom, nerealno je da glasanje bude 30. decembra, uoči Nove godine, niti u januaru, kada su zgusnuti praznici. Na osnovu toga se u vladajućoj koaliciji procenjuje da bi realni datum za izbore mogao da bude baš 23. decembar ili nedelja pre toga, pa je novac već upisan u budžet.

U DS su ”Novostima” samo rekli da će i predsednički, ali i parlamentarni izbori biti održani u zakonom predviđenim rokovima.

Dilemu da li bi glasanje za poslanike moglo da se održi ranije izazvale su izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku koje predviđaju da se u slučaju vanrednih izbora koriste stari birački spiskovi. Spekulisalo se da bi negativna odluka o srpskoj kandidaturi mogla da izazove prevremeni izlazak na birališta.

- Odluka Evropskog saveta neće imati uticaj na datum održavanja parlamentarnih izbora, ali pre spekulacija i kalkulacija treba sačekati briselski epilog - rekla nam je Suzana Grubješić, poslanik URS.

Šef socijalista u Skupštini Branko Ružić kaže:

- Svakako će ti izbori biti u redovnom roku. Što se tiče predsedničkih, oni moraju da se održe do januara 2013. godine, pa je logično da se zbog slava i praznika glasa u decembru.