NAJZASLUŽNIJIM građanima Srbije već pet godina nije dodeljeno nijedno odlikovanje. Kršenje tradicije stare 150 godina predsednik Srbije Boris Tadić najverovatnije će prekinuti na Sretenje, 15. februara sledeće godine. Tada će, na osnovu novog Zakona o odlikovanjima, najhrabrijim građanima uručiti ordenje, medalje ili spomenice. U sekretarijatu predsednika čeka oko 800 zahteva, koji su zaustavljeni jer su na snazi bila odlikovanja sa obeležjima Jugoslavije, poput „jugoslovenske zvezde“.
Još se ne zna kako će izgledati nova priznanja. Komisija Ministarstva kulture, koja treba da skroji izgled šest vrsta ordenja - Republike Srbije, srpske zastave, zasluga za državu, belog orla sa mačevima, zasluga za odbranu i bezbednost i Sretenjski orden. Nepoznanica su i tri medalje - za hrabrost, zasluge i odbranu i bezbednost, kao i jedne spomenice.
Generalni sekretar predsednika Vladimir Cvijan kaže za „Novosti“ da će uskoro biti formirana i Kancelarija ordena u Palati Srbije, koja će primati i obrađivati zahteve.
- Komisija ima 90 dana da smisli izgled odlikovanja i smatram da će se voditi računa o tradiciji i istoriji, pa je moguće da, na primer, na nekom bude lik Miloša Obrenovića - objašnjava Cvijan. - Potom predsednik treba da imenuje Komisiju za dodelu. S obzirom na ekonomsku krizu vodiće se računa o ceni odlikovanja.
U Sekretarijatu predsednika uveliko se pregledaju zahtevi za dodelu odlikovanja, ali i izdavanje duplikata.
- Čovek iz Slovenije traži kopiju odlikovanja koje je izgubio, a dobio ju je od Tita 1971. godine - kaže Cvijan.
- Tu su i oni koji traže samo da im izdamo potvrdu da su nosioci ordena ili medalje. U Palati Srbije pronašli smo arhivu o odlikovanjima još od 1942. godine.
Zna se da je Josip Broz Tito dodelio oko pola miliona znamenja, Slobodan Milošević oko 15.000, Vojislav Koštunica 3.600, a Svetozar Marović 1.800. Oni su građanima čast ukazivali ordenjem narodnog heroja, za hrabrost, Vojske Jugoslavije, jugoslovenske zastave, zasluga za SRJ, viteškog mača, slobode, Karađorđeve zvezde, medaljama Obilića i časti... U novom zakonu nijedno od ovih priznanja nije „preživelo“.
Predsednik Tadić, još neko vreme, biće na listi sa onima koji nisu dali nijedno odlikovanje - Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem. On će međutim, sledeće godine, imati pune ruke posla. Zakon dopušta mogućnost odlikovanja domaćih, ali i stranih državljana i institucija. Na spisku će se verovatno naći i srpski sportisti, ali i strani državnici. Predviđeno je da može da odlikuje u februaru i junu, ali i u drugim terminima ako se proceni da je potrebno. Predloge mogu slati državne institucije, ali i pokrajinske i lokalne samouprave, SANU, organizacije i udruženja.
Skupština Valjeva prihvatila je zahtev socijalista i, uz konsenzus svih stranaka, poslali su svoje predloge.
- Želimo da se odlikuje potpukovnik Milenko Pavlović, pilot koji je poginuo u NATO bombardovanju, kao i Stojadin Mirković. On je bio sa majorom JNA Milanom Tepićem, kada je 1991. godine, digao u vazduh skladište municije u Bedeniku, kod Bjelovara, ne dozvolivši da se Hrvati domognu oružja kojim bi ubijali njegove vojnike. Major je odlikovan, a želimo da bude i Mirković. Slažemo se sa tim da se odlikovanja daju sportistima i svima koji zaslužuju, ali nikako ne treba zaboraviti i heroje iz prošlosti - objašnjava za „Novosti“ Đorđe Milićević, portparol SPS.
Pravo da dodeljuje odlikovanja tražila je i Vojvodina, ali je ova stavka u Statutu ispravljena. Tako će pokrajina moći samo da šalje predloge. A odlikovanja će, kao i u svim državama na svetu, davati predsednik, kao najviša instanca, čime se čini čast dobitnicima priznanja.

SPOMENICE ZAVRŠILE NA BUVLJAKU
PRVO srpsko odlikovanje je „medalja za privrženost“, koju je povodom Svetoandrejske skupštine ustanovio Miloš Obrenović 1858. godine. Prvi orden je Takovski krst, a uveo ga je 1865. godine, povodom pedesetogodišnjice Drugog ustanka, knez Mihailo. U novijoj istoriji dodeljivana je Albanska spomenica, kojoj je odlikovano 142.148 pripadnika srpskih i stranih vojnika, sveštenika koji su se povlačili preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Partizansku spomenicu 1941. godine dobilo je 27.537 ljudi. Najmasovnija medalja Titove Jugoslavije - Zasluga za narod - „štancovana“ je u skoro pola miliona primeraka, pa se nalazila na buvljacima i za 50 dinara po komadu.

PREDSEDNIK
PREMA novom zakonu predsednik ima pravo i da oduzima odlikovanja, onima koji postupaju suprotno moralu, javnom poretku, što ih čini nedostojnim nosiocima.
To su, pored pomilovanja, ekskluzivna prava prvog čoveka Srbije. Ordenje sa revera može skidati samoinicijativno, ali i na osnovu zahteva drugih.