LONDON - Izgubljena kruna Henrija osmog ponovo je napravljena, do poslednjeg bisera i malenih figura - 400 godina pošto je originalna pretopljena zajedno sa svim ostalim kraljevskim predmetima kojih se dokopala Kromvelova vlada, piše britanska štampa.

Kruna će sada biti izložena u palati Hempton Kort gde je Henri nosio originaln na velikim državnim ili crkvenim događajima.

Kruna je bila napravljena za Henrijevog oca, Henrija sedmog i korišćena je na krunisanju njegove dece Edvarda, Meri i Elizabet, a potom i Džejmsa prvog i Čarlsa prvog. U to vreme bila je sveti predmet. Na portretu Danijela Majtensa iz 1631. godine koji se sada nalazi u Nacionalnoj galeriji portreta, vidi se Čarls prvi kako stoji gologlav pored stola na kome se nalazi plišani pokrivač i kruna koja je detaljno prikazana.

Čarls je 1649. godine ostao bez glave, a kruna uništena. Zlato je poslato u kovačnicu gde je pretopljeno u novac, dok su dragulji prodati. Od celokupnog, vekovima prikupljanog bogatstva, samo je jedna kašika iz 12. veka izbegla da bude pretopljena.

Henrijeva kruna prvi put se pominje u inventaru njegovog nakita iz 1521. godine Istoričari Kenet Rolinson i Alin Pirs navode da je u nju bilo umetnuto 344 dragulja, uključujući devet bisera i tri safira.

Oni navode i da je Henri malo izmenio izgled krune kako bi naglasio svoju novu ulogu poglavara Engleske crkve pa je na kruni figure tri kralja zamenio sa tri figure Isusa Hrista.

ORganizacija IStorijske kraljevske palate (HRP) platila je izradu replike Henrijeve krune koja je urađena na način na koji je rađena i za vreme Tjudorovih i uz pomoć kraljičinog ličnog draguljara Harija Kolinsa.

Zanimljivo je da su i dragulji i biseri u "novoj" kruni pravi ali, srećom po HRP Tjudorovi su se više interesovali za veličinu i boju a manje za kvalitet. Jedina razlika je kristal koji je umetnut umesto velikog dijamanta i pozlaćeno srebro umesto originalna tri kilograma zlata.

Kruna će u Hempton Kortu biti izložena do 27. oktobra.