Izvoz kukuruza desetkovan

N. SUBOTIĆ

17. 12. 2012. u 20:59

Vesti o zatrovanosti kukuruza smanjile prodaju četiri puta u odnosu na novembar. Do sada vraćeno manje od jedan odsto - 4.000 tona. Zašto su različiti rezultati laboratorijskih analiza

IZVOZ kukuruza iz Srbije, u prvih deset dana decembra, manji je u odnosu na novembar - za čak četiri puta. Izvoznici i proizvođači skloni su da ovaj pad povežu sa nespretno ili senzacionalistički predstavljenim rezultatima analiza koje su pokazale da je čak 70 odsto domaćeg kukuruza kontaminirano aflatoksinima.

U javnosti su se, podsećamo, krajem prošlog meseca, pojavila informacija iz laboratrije SGS, da su stručnjaci ove institucije, na osnovu ispitanih 375 uzoraka izveden zaključak kako je samo 32 odsto ovogodišnjeg roda bezbedno za ljudsku upotrebu. Ubrzo je, međutim, Ministarstvo poljoprivrede saopštilo da je posle analize kukuruza, utvrđeno da je aflatoksinom zaraženo samo sedam odsto kukuruza.

- Od 350.000 tona kukuruza, koliko ga je do sada izvezeno, vraćeno je zbog prevelikog sadržaja aflatoksina 4.000 tona, odnosno manje od jedan odsto - navodi Vukosav Saković, direktor "Žita Srbije".

Saković napominje kako je izvoz smanjen i zbog daleko manjeg roda kukuruza u Srbiji, ali i to da je aflatoksin, iako jako opasan otrov u većim koncentracijama, uvek prisutan u kukuruzu, u određenom procentu.

- Regulativa o dozvoljenom prisustvu aflatoksina se razlikuje od države do države, pa na osnovu toga i izvoznici traže tržište za kukuruz - objašnjava Saković. - Sama reakcija ministarstva, i objavljivanje njihovih rezultata, donekle je umirila stvari, ali, delovala je više na domaće, nego na strano tržište...

Dr Jovanka Lević sa novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, u čijem sastavu takođe posluje jedna od četrdesetak akreditovanih laboratorija u Srbiji, objašnjava kako se ovako velika razlika u dobijenim rezultatima može tumačiti samo uzorcima, koji su analizirani.

- Nismo učestvovali u analizama koje je tražilo ministarstvo, tako da ne znamo kakve su oni uzorke kukuruza uzimali - kaže Levićeva. - Takođe, nije poznato ni kako su kolege iz druge laboratorije uzimale uzorke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Moma Zivanovic

18.12.2012. 16:53

Pa sto ljudi izvozite kukuruz?? Daj te da se od njega pravi brasno i tako obori cena hleba...manja cena vise kupovine...daj te za stocarstvo...kao prekrupu ili sta vec...to bi oborili nenormalno visoke cene mesa!

agro

17.01.2013. 09:02

@Moma Zivanovic - Au Momo al si rešio problem, svaka ti čast. Ovako glup komentar bi trebalo nastaviti sledećim rečima:A onda od kukuruzne klice napravimo ulje pa spustimo cenu ulja.A pošto nam ostaje više pšenice (jer jedemo hleb od kukuruzog brašna) napravimo rezance pa ih jedemo sa krompirom, to je jako lepo.Tako nam meso nije ni potrebno pa ga možemo izvesti i uzeti lovu.