ZA manje od 100 prvih dana nove Vlade Srbije, uspeli smo da pobegnemo od ”grčkog scenarija” ekonomskog sunovrata i da vratimo državi perspektivu. Građani ponovo imaju veru i sigurnost da će zemlja izaći iz krize.

To za ”Novosti” kaže Verica Kalanović, ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu i član predsedništva URS. Ona ocenjuje da ova vlada već u prvom tromesečju znatno bolje funkcioniše od prethodne.

* Čime će se vladajuća koalicija konkretno podičiti kad uskoro napuni prvih 100 dana?

- Setimo se da je u maju i junu ekonomska dubioza bila tolika da je izgledalo da nam preti bankrot. Izbegli smo finansijski krah, konsolidovali se, obezbedili plate i penzije, nastavili podršku razvoju privrede, ušli u ciklus završetka velikih infrastrukturnih projekata, pomogli smo poljoprivrednike, lokalne samouprave. Započela je žestoka borba protiv kriminala i korupcije. Te rezultate ne mogu da vide samo oni koji žmure.

* Spekuliše se i da u samoj vladi ima sukoba baš povodom borbe protiv korupcije i, naročito, na relaciji Dačić - Vučić?

- Vladu čini veći broj stranaka i pet stranačkih lidera. To su jake ličnosti koje ne ponavljaju horski nešto što je neko treći napisao. Imamo vladu koja je sve odluke donela jedinstveno i bez neprijatnosti i tenzija. Senzacionalističke spekulacije o nejedinstvu neosnovane su u realnosti. Čvrsto smo rešili da stvorimo uređenu zemlju od Srbije.

POMOĆI ĆEMO DA BUDE GREJANjA ZA SVE * NAJAVILI ste poboljšan rad toplana u gradovima i opštinama?
- Cilj nam je da zajedno sa Ministarstvom energetike obezbedimo bolje grejanje i rad svih toplana koje pripadaju lokalnim samoupravama. Napravili smo prvi put analizu rada javnih preduzeća koja obezbeđuju grejanje u svim opštinama. Neophodne su mere da toplane ne budu gubitaši, a da radijatori budu topli. Država će da pomogne taj posao, a sledeće godine ćemo analizirati rad drugih lokalnih sistema, vodovoda, preduzeća za otpadne vode, puteve...

* U čemu je ova vlada bolja od prethodne?

- U prethodnoj vadi naizgled je sve bilo mirno, ali su se ”iza scene” donosile odluke mimo dogovora i na telefonskim zasedanjima. Toga više nema. Sada odluke donosimo kroz otvorenu diskusiju i posle toga svi stajemo iza njih. Za razliku od prošle vlade, sada radimo ono što govorimo.

* Znači li to da bolje sarađujete sa naprednjacima nego sa demokratama?

- Zasada imamo dobru saradnju sa naprednjacima i nije mi se desilo da se dogovorimo jedno, a da se zatim uradi nešto drugo. To se dešavalo u prošlom mandatu.

* Hoće li test za odnose u koaliciji biti usvajanje novog budžeta jer je ”raspodela kolača” uvek najteža?

- Ministar finansija Dinkić ne pravi budžet prema lepim željama već prema realnim mogućnostima i prioritetima. On nam je na vreme dostavio limite u koje moramo da se uklopimo.

* Verujete li da će budžet za 2013. ovoga puta proći glatko?

- Pred usvajanjem smo budžeta koji će da prepolovi budžetski deficit u odnosu na prošlu godinu. Ni u jednoj oblasti u kojoj danas radi Vlada nema trulih kompromisa, pa neće biti ni prilikom usvajanja budžeta.

* Šta će biti prioritet vašeg resora kad je u pitanju trošenje budžetskog novca?

- Naš prioritet je regionalni i lokalni razvoj. Bez razvoja nikada nećemo moći da izađemo iz krize. Da bismo imali jači razvoj, moramo da unapređujemo regionalnu i lokalnu infrastrukturu. Kad investitori biraju gde će da ulažu, jedan od osnovnih elemenata je infrastrukturna opremljenost.

* Koje konkretno projekte možete da nam najavite za sledeću godinu?

- Završetak autoputa Kragujevac - Batočina, što je obaveza koju imamo i prema ”Fijatu”. Započećemo gradnju Moravskog koridora, deo od Pojate - Preljina od 110 kilometara. U tom regionu živi 500.000 ljudi i put investicija će uskoro biti u tom delu zemlje. Takođe, počećemo i izgradnju puta od Novog Sada do Republike Srpske preko Šapca i Loznice. Na taj način ćemo povezati Vojvodinu sa Koridorom 10 i sa zapadnom Srbijom.

* Jesu li obezbeđene pare za sve te poslove?

- Srbija nije u stanju da samostalno finansira ovako skupe i velike projekte, zbog toga pregovaramo o najpovoljnijem zajmu u poslednjih nekoliko godina. To bi omogućilo da se projekti realizuju a zajam bismo otplaćivali 20 godina. Da je ova Vlada stavila infrastrukturu u prioritete, govori i činjenica da je u novom budžetu planirano 4 milijarde dinara za eksproprijaciju zemljišta kako bi izgradnja puteva počela.

PROMENA VLASTI TAMO GDE MORA * ODOBRAVATE li, kao resorni ministar, masovno preslikavanje republičke vlasti na opštinski nivo?
- Ne bi bilo dobro, a nije ni moguće preslikati centralnu vlast na sve opštine. Ali, ako pogledamo koje su to opštinske vlasti promenjene zbog novog savezništva u državi, tu nije bilo lako sastaviti vlast ni kad je DS to činio. Na primer, u Leskovcu je četiri odbornika URS prešlo preko noći na stranu DS kad se formirala vlast. Ne može koalicija da funkcioniše kad se odbornici pod pritiskom prevode na drugu stranu. To ne može da opstane.

* U kom pravcu ćete razvijati lokalne samouprave?

- Obezbeđeno je značajno više novca u budžetima lokalnih samouprava. Ali, važno je da pratimo kako one funkcionišu i na koje sve projekte se ulaže novac.

* Kako ćete sprečiti da se te budžetske povišice za opštine ne troše na 13. plate činovnika ili na kupovinu glasova za izbore, što se dešavalo?

- Zalažem se za decentralizaciju, ali ne da ta samostalnost lokalnih samouprava bude nekontrolisana. Otvoreno ćemo ukazivati ako neko bude trošio pare na luksuzne limuzine i slične stvari, a ne za razvojne projekte u opštinama. Ne mogu da se pomirim sa tim što je opština Kuršumlija podelila 13. platu od budžetskog viška ili što su neki krečili svoje kabinete. Te stvari ne možemo jednostavno da sankcionišemo, ali možemo javno da ih teramo na ekonomično ponašanje i da im ukazujemo na pozitivne primere.

* Na koji model opštine treba da se ugledaju?

- Valjevo ima šansu da postane model. Jedan zaposleni sa prosečnom platom ostavlja oko 4.000 dinara mesečno opštinskom budžetu, a ”Gorenje” će u sledećoj godini zaposliti 400 radnika u novoj fabrici. Prostim množenjem dobićemo da to znači povećanje opštinskog budžeta za oko 20 miliona dinara. Ako se ovaj novac uloži u infrastrukturu i radna mesta efekat će se uvećati kao grudva snega.

* Paralaleno uz uvećana sredstva, prošla vlada je opštinama natovarila obavezu da održavaju 6.000 lokalnih puteva?

- Država će da pomogne opštinama u izvršavanju obaveza. Radi se o putevima koji su nekada bili regionalni i u nadležnosti ”Puteva Srbije”. Jednom uredbom, prošla Vlada je te puteve prebacila na opštine. Mnoge opštine taj posao ne mogu ni da finansiraju ni da izvedu. Predložila sam prelazni model da ”Putevi Srbije” rade zimsko održavanje, a lokalne samouprave letnje, uz subvenciju od 4 milijarde dinara. Naše ministarstvo radiće strog nadzor i u obavljanju posla i u trošenju novca.

* Pojedine opštine se žale zbog ukidanja parafiskalnih prihoda koje su do sada ubirali?

- Za tim prihodima žale predsednici opština koji nemaju logiku ulaganja u razvoj. Oni se žale da zbog ukidanja parafiskalnih nameta ne mogu da ulažu u infrastrukturu. Ja ih pitam: pa zašto ne smanje neke druge stavke nego baš novac za infrastrukturu. Ukidanje parafiskalnih nameta omogućava privrednicima da zaposle više ljudi, a tako se i novac vraća u lokalne i državni budžet.