Kupci traže deklaraciju i za meso

D. M. - M. N. S.

02. 02. 2012. u 20:58

Centar potrošača zatražio je da se u trgovinama istaknu deklaracije za sveže meso. Na „etiketama“ treba da se nađu podaci o proizvođaču, vrsti mesa, kao i datumu proizvodnje

PRVO i osnovno pravo potrošača - da bude tačno informisan neretko je samo slovo zakona. Upravo je takva situacija kada je sveže meso u pitanju. Kupac često ne zna šta plaća, kada šnicli ističe rok upotrebe, kao ni kada je proizvedeno, a o kvalitetu nema ni govora.
Centar potrošača Srbije zatražio je da se u trgovinama jasno istaknu deklaracije za sveže meso. Na vidljivim „etiketama“ svaki potrošač bi trebalo da nađe podatke o proizvođaču, vrsti mesa, kao i datumu proizvodnje, izjavila je predsednica tog centra Vera Vida.
- Praksa poslovanja trgovina nije omogućavala potrošačima da budu dovoljno informisani - istakla je u četvrtak Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije. - Pravo na informisanost garantovano je Zakonom o bezbednosti hrane, Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o deklarisanju.

PROIZVOĐAČI PREDSEDNIK Centra potrošača Srbije Vera Vida smatra da su proizvođači mesa, za razliku od trgovaca, ispoštovali normative i provere kvaliteta. Bezbednost mesa proverava Veterinarska inspekcija, koja kontroliše uslove na liniji proizvodnje, čuvanja i rukovanja mesom.

Prema njenim rečima, trgovci izbegavaju deklarisanje, jer je uredbom onemogućeno ispostavljanje „knjižnih zaduženja“. Reč je o naknadnom trošku koje recimo trgovac isporuči dobavljaču, odnosno klaničaru u ovom slučaju i dodatno poveća cenu, mimo prvobitnog ugovora. Uz komentar „da je meso žilavo ili više masno nego što se očekivalo, trgovac kod proizvođača dodatno obori cenu, ali to potrošač na kraju ne oseti.
- To zaduženje pre stupanja uredbe na snagu kretalo se između pet do sedam procenata - dodaje Vida. - Prema važećem Pravilniku postoje 15 kategorija recimo svinjskog mesa. Ali, trgovci nude i mleveno meso, koje ne sme biti u ponudi i za koje se ne zna kategorija. Inače, Veterinarska inspekcija ima sve takozvane „ulazne“ podatke o svežem mesu u trgovinama, njegovom poreklu, roku trajanja, kategoriji, ali je problem što to ne vide sami kupci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Predrag Zdrale

02.02.2012. 22:39

Kad bi kupci znali pola od onog sto ne znaju mnogo teze bi ih varali proizvodjaci i trgovci. Bolje i zdravije je dva put mesecno jesti skupo kvalitetno meso nego svaki dan genetski promenjene, dopingovane pa i klonirane zivotinje. Cuvajte se mesa uvezenog iz holandije, belgije, nemacke, poljske a narocito iz hrvatske, bugarske, rumunije itd!

Sremac

03.02.2012. 10:00

Prvo treba napraviti razliku izmedju proizvodjaca i preradjivaca-klanice. Pod hitno uvesti dekleracije na kojime ce krupno pisati da li je meso domaceg porekla ili je iz uvoza i koliko dugo stoji u hladnjaci. Ogromne kolicine mesa se uvoze iz tudjih robnih rezervi i to pred istekom roka trajanja dok nasi proizvodjaci grcaju i odustaju od proizvodnje, bitno je samo da drzava uzme carinu a uvoznik dobro zaradi. Ovim bi trebali narocito da se pozabave ministar Petrovic i njegov pomocnik Milovanovic