VLADA Srbije odlučila je u ponedeljak na telefonskoj sednici da odobri zahtev „Srbijagasa“ za poskupljenje ovog energenta. Tako će od 1. novembra domaćinstva ovaj energent plaćati deset odsto više, dok će privreda imati za čak 15 odsto više račune. Odluka o tome treba li ili ne povećati cenu gasa trebalo je, inače, da bude donesena još prošlog petka, na telefonskoj sednici, ali se, ipak, od toga odustalo. Razlog za to je što u samoj vladi nije bilo pune saglasnosti oko ovog poskupljenja.

Srbijagas“ je, inače, još u avgustu ove godine, predložio Agenciji za energetiku poskupljenje gasa za domaćinstva od 11,1 odsto, za toplane na srednjem pritisku 12,1 odsto, dok bi ostali tarifni kupci trebalo da plaćaju između 11,9 i 16,5 odsto više.

- Analize o ceni gasa poslali smo „Srbijagasu“ krajem avgusta, a svim distributerima gasa do sredine septembra - kažu za „Novosti“ u ovom regulatornom telu. - Prema proceduri, distributeri prosleđuju Vladi Srbije svoj predlog i mišljenje Agencije. A tek nakon toga, Vlada donosi odluku o promeni cene.

Poslednji navodi generalnog direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića potvrđuju ideju da gas za domaćinstva mora da poskupi za 10 odsto.

- Kubni metar gasa koštaće oko 36 dinara - kaže Bajatović. - Tako će prosečan račun porasti sa 12.000 na 14.000 dinara.

Statistika pokazuje da je Srbija plaćala „Gaspromu“ 384 dolara za 1.000 kubika u prvom kvartalu, dok je cena u drugom kvartalu porasla na 420 dolara. Za isporuke u periodu od jula do septembra, cena se popela na 478 dolara. Prema Bajatovićevom mišljenju, do kraja godine očekuje se da nabavna cena poskupi na 515 dolara.

Dok u „Gaspromu“ navode da na njihovu cenu utiču kretanja nafte na svetskim berzama, Ukrajina, Turska, Nemačka i Poljska traže popust od 10 do 20 odsto. Poljaci očekuju da će im cena u poslednja tri meseca ove godine iznositi oko 400 dolara za 1.000 kubnih metara. Dok s jedne strane domaći distributeri traže poskupljenje, prosta računica pokazuje da Srbija u nabavci plaća gotovo 20 odsto skuplji gas. U cenu gasa koji teče Srbijom uzidana je, ipak, i veoma visoka tranzitna taksa kroz Mađarsku, kao i osiguranje od penala za ugovorene, a ne preuzete količine.