Sve manje mesa na trpezi
28. 09. 2011. u 20:58
Dok građani Evropske unije godišnje troše 75 kilograma mesa, u Srbiji samo 34 kilograma. Proizvodnja stalno u padu, a obori sve prazniji. Na meniju najčešće najjeftinija piletina
NA trpezi građana Srbije meso je prava retkost. Nekada smo prosečno godišnje trošili čak 65 kilograma mesa, a sada samo 34 kilograma. U Evropi prosek je 75 kilograma. Najgore je, ipak, to što nam je na meniju najčešće pileće ili svinjsko mesao, dok je kvalitetnije i skuplje juneće ili teleće u tanjiru uglavnom za pojedine praznike.
Godišnje broj grla opadne za tri do četiri odsto, a proizvodnja mesa je sa 600.000 tona pala na 450.000 tona. Početkom prošle godine u odnosu na isti period 2009. godine, broj goveda je za gotovo 64.000 grla bio manji, odnosno 6,4 odsto, a u štalama je i 25.200 manje krava i steonih junica.
Obori su u istom periodu ostali bez skoro 143.000 svinja, kao i 519.200 krmača i suprasnih nazimica. Kod živine se registruje najveći pad proizvodnje od čak 11,7 odsto. Srbija zaostaje i po potrošnji mleka za evropskim zemljama. Prosečno godišnja svaki stanovnik popije oko 56 litara, dok je u Evropi prosek 86 litara.
- U svim razvijenim zemljama učešće stočarstva u poljoprivredi je veoma veliko - kaže dr Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiju poljoprivrede. - Dok je kod nas taj procenat 40 odsto, u Belgiji je čak duplo veći. Trebalo bi registrovati komparativne prednosti određenih područja i shodno tome usmeriti podršku države. Uz povećanje broja grla, potrebna je i jača veza poljoprivrednika sa mlekarama, mesarama, jer tržište traži kontinuitet i kvalitet u snabdevanju. Naravno, uz ozbiljnu kontrolu. Takođe, treba uspostaviti paritete u proizvodnji mesa i mleka, kako bi se izbegle situacije poput onih da svinjsko meso bude na nivou pilećeg.
Prema njegovim rečima, neophodno je i da država maksimalno zaštiti domaću proizvodnju od trgovačkog lobija, koji uvozom jeftinijeg i nekvalitetnijeg mesa dovode srpske proizvođače u neravnopravan položaj.
- Stočarstvo je izuzetno ozbiljna proizvodnja i za njeno oživljavanje potrebno je od tri do pet godina - ističe dr Cijanović. - Država daje onoliko koliko ima, a u ovom trenutku je to skromno. Iskorak je napravljen poslednjih godinu dana kada su određena sredstva preusmerana u stočarstvo.
nesa inzenjer
28.09.2011. 21:29
Ako sam dobro shvatio suštinu članka, za loše stanje na trpezi su krivi sami potrošači. Sram ih bilo, jer ne kupuju preskupo meso, i što ga ne jedu više. A država se toliko trudila da uveze za nas što više mesa. I da se ugrade u cenu svi porezi, prirezi, carine, takse... da ono bude što skuplje. A, mi tako. Sram vas bilo, potrošači!
U Srbiji se jede samo svinjetina,teletinu retko ko jede,van Bg retko gde i moze da se kupi.Danas ni najveca sirotinja nece da radi na selu.Radije ce trpeti gladni i hraniti se po pekarama,ali zemlju Nece da pipnu jer se ne isplati-kazu.Do1990 se normalno radilo na selu,narod je bio srecan,zdrav,sad su svi pobegli u grad a stariji su ili umrli ili ne mogu vise da rade.Mladi samo kukaju,a posla ima na pretek samo treba raditi.Srbija je narasla u korov.Nije jos prava kriza,treba sve jos da poskupi
Nema stoke zato sto srbi ne upotrebljavaju steroide koji za 6 meseci naprave od teleta arnolda svarcenegera. Takva su goveda u belgiji. Evropa nam prodaje taj otrov od mesa a nas seljak i poljoprivrednik se ucenjuje i srozava tako da se ne isplati ni da gaji stoku sem za svoju decu i unucad. Znate li vi koliko godina treba da se dobije kvalitetno prirodno meso? Najbolje koje sam ja do sad probao je bilo staro 14 godina a posle klanja je provelo 3 meseca u hladnoj sobi da smeksa. Sve to ima cenu.
moj kolega je nakon završetka škole poče sa malom farmom krava a sad se ubija od posla, ima posla ako hoćeš da radiš. Najbolji su mi oni što kažu "nisam ja učio školu da bi to radio" pa onda sedi gladan pametnjakoviću.
Gospodin Cvijanovic je lepo izlozio glavnu prolblematiku koja je vezana za stocni fond. Nasa poljoprivreda jeste dozivela kolaps padom broja grla iz godine u godinu, ali poslednje akcije ministarstva poljoprivrede i uvoz grla i steonih junica koje sam video iz novine daju optimizam
Komentari (17)