Cena šećera samo raste
19. 09. 2011. u 20:59
Slatki kristal iz srpskih šećerana dostigao 130 dinara za kilogram. Manje zasejanih hektara pod repom umanjilo preradu za petinu
CENA šećera, prema procenama stručnjaka, ne može više ići nadole. Ceh neorganizovane lanjske agrarne politike platiće i proizvođači i potrošači. Ove jeseni za petinu su manje površine pod šećernom repom, a toliko će biti i smanjena proizvodnja u šećeranama.
Za godinu dana cena šećera je duplirana. Umesto prosečnih 68 dinara, koliko je prošlog leta trebalo izdvojiti za kilogram, sada on dostiže cenu od 130 dinara. Situacija se posle avgustovskog zastoja i nestašice u trgovinama, stabilizovala, ali šećera iz Republičkih rezervi nema dovoljno.
- Imamo zasad dovoljne količine šećera, ali veća je potrošnje i kupovina nego inače - kažu u vodećim trgovinskim lancima. - I mada su nam odobrili veće kvote iz rezervi nego u avgustu, fabrike šećera ne mogu da nam tražene količine isporuče na vreme, pa dolazi do povremenih zastoja.
Direktor šećerane „Senta“ Ljubiša Radenković, ističe da su dva razloga uticala na rast cena šećera.
- Prvi je visoka cena šećerne repe, koja u ceni šećera učestvuje sa 50 odsto - kaže Radenković. - Plaćamo repu najviše u Evropi, pa je tona 45 evra, dok je u Evropi 30 evra. Na cenu je uticalo i to što je prošle godine repa umesto na 70.000 hektara zasejana na oko 55.000 hektara. Kada se ugovarala setva, bila je povoljna cena kukuruza i mnogi su sa repe prešli na ovu kulturu. S druge strane, tada cena repe nije bila poznata. Tako ove godine poljoprivrednik na svaki evro uložen u repu dobiće još jedan evro. Njihova zarada biće duplo veća od uloženog.
S ozbirom na to da repe ne srpskom tržištu neće biti dovoljno, šećerane su počele da se utrkuju kako bi obezbedile osnovnu sirovinu za svoj posao.
- Procene su da će ovogodišnji rod repe biti oko 350.000 tona - ističe Radenković. - Za potrebe srpskog tržišta treba odvojiti 220.000 tona, dok nam je kvota za izvoz oko 180.000 tona. Cifre pokazuju da ovogodišnji rod neće biti dovoljan. Šećer je u Evropi jeftiniji, jer su im niže otkupne cene repe. I srpske šećerane na evropsko tržište izvoze šećer po nešto nižim cenama, nego što su u Srbiji.
UREDBA
NA pitanje kako je moguće da se i posle intervencije šećer plaća znatno više, ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da se kod intervencija iz Robnih rezervi uvek javljaju problemi.
- Intervencijom iz Rezervi nikada ne može da se trajno reši problem neke cene, pa i šećera, posebno kada je reč o berzanskom proizvodu, i teško je reći ko je krivac za takvu situaciju - kaže Stevanović.
Milan konobar
19.09.2011. 21:41
Predlažem uvoznicima da sada jurnu na uvuz gotovog šećera iz Evrope-Nemačke.Tamo je 1kg šećera u maloprodaji 55 centi,pa vi vidite kolika je razlika u zaradi.A mi se mučimpo da sejemo repu pa nam ne rodi ili pogodi nas suša ili poplava ili grad i namao prinos a i cena repe ja niska samo su cene šećera veće od evropski.Kako?Niko nije stručan da odgovori.
Dakle, da se spremamo za dupliranje i ovako najvise cene secera na svetu. Svasta. Dovljno je prelistati Novosti tokom avgusta i septembra pa videti da ovi koji sad kukaju kako nema repa govore o tome da secera i repe ima mnogo vise nego sto su nase potrebe za godinu dana, posebno mi je ostao u secanju rukovodilac iz Sunoka, koji je izneo detaljne brojke. Secer iz Rezervi ne samo da je kasnije pusten, vec ga i nema dovoljno... Dokle?
Neka, neka bice prava rakija bez secera i prirodni pekmez.
Ajde samo neka mi objasne recenicu da secerane placaju naskuplju repu u Evropi a iz Vojvodine se izvozi repa za Hrvatsku jer placaju vise???? Dokle bre lazete narod????
Sejanje repe planira "šećerni lobi".Koga onda farbaju da je manji rod repe.Šema je ista.Održi se Kongres na Kopaoniku,dođu Kurta i Murta,sve se dogovori,i evo ti novih cena.Sve se zna,ali nema domaćina.
Komentari (9)