MINISTARSTVO finansija, kako saznaju „Novosti“, predložiće Vladi povećanje neoporezivog dela plate. Bez nameta, poreza na zaradu i doprinosa za PIO, trenutno je svega 7.013 dinara primanja zaposlenog. Prema novom predlogu, država će se odreći prihoda na ime još dve hiljade dinara, pa će nova neoporeziva osnovica biti - 9.000 dinara.

Inače, od početka godine, u nadležnom Ministarstvu finansija razmatrano je više varijanti mogućeg neoporezivog dela plate. Ideja doskorašnje ministarke finansija Diane Dragutinović bila je čak da poslodavci ne plaćaju porez na deo plate u visini od

15. 000 do 20.000 dinara. Ali, od toga se vrlo brzo odustalo zbog značajnog, već hroničnog

manjka u državnoj kasi.

Na primeru prosečne zarade u Srbiji, koja je u julu iznosila 39.127 dinara, poslodavci će posle ove izmene uštedeti oko 1.300 dinara po svakom zaposlenom. Porezi i doprinosi, kada je zarada na nivou proseka, iznose čak 64,5 odsto nje. Sa sadašnjom neoporezivom osnovicom nameti se obračunavaju na 32.120 dinara i iznose 20.717 dinara za svakog radnika koji prima platu u visini republičkog proseka. Ukoliko predlog zaživi, pod opterećenjem bi bilo 30.127 dinara, što znači da bi porez i doprinosi iznosili 19.431 dinar.

Ovo pomeranje, međutim, i dalje ne znači mnogo privredi. Poslodavci su tražili da neoporezivi deo bude na nivou minimalca, a da se većom stopom opterete plate veće od proseka u zemlji.

MINIMALAC
MINIMALNA zagarantovana zarada u Srbiji iznosi 105 dinara po radnom satu, što je 18.480 dinara mesečno. To je skoro polovina prosečne zarade u republici. Kada bi nadležni pristali da toliki deo bude bez opterećenja, poslodavci bi na svakom radniku koji prima prosečnu zaradu uštedeli oko 7.000 dinara.

- Mi smo već jednom naseli na njihove priče i potpisali povećanje minimalca, a oni do sada još nisu ispunili svoj deo obećanja i povećali neoporezivi deo - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

- Obećanje stoji, ali su nam iz Ministarstva finansija rekli da to ne mogu da učine pre oktobra i pre rebalansa, kao i da predlog mora da prođe skupštinsku proceduru. Ako povećaju za 2.000 dinara, to je simbolično. Trebalo bi još da razgovaramo i da se dogovoramo, jer je to direktna pomoć privredi. Sve ostalo su priče. Tražili smo da je minimalac neoporeziv, jer smatramo da je nepristojno uzimati porez od zarade od koje, kako kažu sindikati, ne može ni da se živi. Većim opterećenjem viših zarada to bi se nadoknadilo.