Sve slabija prodaja mesa

D. MARINKOVIĆ - M. N. SPASENOV

05. 09. 2011. u 20:41

Prodaja svežeg mesa u domaćim marketima opala je za petinu, što je, nažalost, jedini uzrok dobre ponude, ali i stabilne cene ove namirnice

PRODAJA svežeg mesa u domaćim marketima opala je za petinu, što je, nažalost, jedini uzrok dobre ponude, ali i stabilne cene ove namirnice. Pojedini proizvođači najavili su čak i pojeftinjenje svinjskog mesa za pet do 10 odsto, ali najtraženije i ujedno najjeftinije, pileće meso nedavno je poskupelo za isti postotak.

Za kilogram svinjskog buta u radnjama treba izdvojiti 380 do 460, a piletine prosečnih 260 dinara.

- Ne očekuje se povećanje cena mesa u narednom periodu, trenutno cena žive vage farmskih svinja je oko 150 dinara za kilogram, a bikova oko 220 - kaže za „Novosti“ Nenad Budimović, savetnik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS. - Što se tiče uvoza kod svinjskog mesa se kreće na nivou prošlogodišnjeg proseka i do sada je uvezeno oko 3.500 tona. Inače, uvoz mesa je slobodan i cena u okruženju diktira koliko će biti uvezeno mesa.

Budimović dodaje da se uglavnom meso kupuje u Nemačkoj i Belgiji, pre svega zamrznuta svinjska plećka za potrebe prerade i proizvodnje mesnih prerađevina u srpskim industrijama mesa.

- Iako se ranije najavljivalo da će u septembru poskupeti meso, zasada nema najava dobavljača - tvrde u vodećim trgovinskim kućama, dodajući da se očekuje da čak pojedine kategorije mesa i pojeftine.

Ni u „Merkatoru“ ne očekuju promene cenovnika svežeg junećeg i svinjskog mesa. U ovoj trgovinskoj kući tvrde da su obezbedili dovoljne količine mesa, a od početka poslovanja u Srbiji, snabdeva se isključivo mesom domaćih proizvođača.

Približavanje cene piletine i svinjetine stručnjaci tumače kao trenutnu pojavu, jer je kažu „tražnja za pilećim mesom stalna, dok je kod skupljeg svinjskog smanjena“.

- Uzrok poskupljenja pilećeg mesa je veća potražnja za tom kategorijom mesa - objašnjava Budimović. - Sve više se troši, a još je jeftinije od drugih kategorija, a naročito od junećeg i telećeg, lakše se priprema, i zauzima značajno mesto u domaćoj potrošnji.

VEĆI UVOZ

KAO i svake godine, ponuda tovljenika u ovom periodu je lošija, što je dovelo do rasta cena žive mere.

- Bez obzira na to što je došlo do pada cena osnovnih sirovina za ishranu stoke, kao što je kukuruz, na tržištu će i dalje biti manjak tovljenika, pa se očekuje pojačan uvoz mesa u narednom periodu, kao i novi rast cena mesa i prerađevina od mesa - ističe Davor Jovljević, direktor prodaje i marketinga industrije mesa „Topola“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bata 1

05.09.2011. 21:26

Neka rastu cene mesa jos,narod to moze da placa,nasa sela propadaju,niko nece da radi zemlju kao njegovi preci.Svako tvrdi da se ne isplati raditi na selu,onda placajte sto se od vas trazi iz uvoza.

zoran

06.09.2011. 10:20

@Bata 1 - Gresis!!! Žele ljudi da rade na selu, i da se bave uzgojom svinja, junadi... ALI...kada sve staviš na papir U GUBITKU SI! A zašto? Zato što neko iz vlasti uzima procenat pri UVOZU tog mesa! Uvozno meso ispada jeftinije, ali je daleko nekvalitetnije i opasnije za zdravlje nego domaće! Ako ja proizvedem i prodam (a u ovu cenu i da nešto zaradim) kilogram svinjskog mesa po ceni od 450 dinara, oni uvezu meso po ceni od 420 dinara! I koje će meso narodkupovati? Pa naravno ono od 420 dinara.

jovanca

07.09.2011. 20:48

@Bata 1 - u pravu si zorane .ja se takodje bavim tovom svinja i kad se sve stavi na olovku nema nas nigde.

Mišo

06.09.2011. 07:34

Ne samo meso , sve sve slabije prodaje. Kupovna moć građana je toliko oslabila da se kupoje samo ono najosnovnije. Za sada se redovno kupuje hleb i mleko , a o mesu mnogi i ne razmišljaju. Ako se ovako nastavi nećemo imati zašta ni hleb kupiti.