Srpski brend - šljive nam prodaje Čile

D. MILJKOVIĆ

10. 08. 2011. u 20:56

Proizvođači i prerađivači šljive na jugu Srbije ne znaju šta će sa ovogodišnjim rodom. U selima ne znaju gde sa robom, a u gradovima se nudi samo šljiva iz uvoza

SAMO u leskovačkom kraju pod šljivom je oko četiri hiljade hektara. Prema podacima Duška Jovanovića iz leskovačke Stručne poljoprivredne službe, ona je dobro rodila i očekuje se prinos od oko osam tona po hektaru. To, međutim, ne smeta da se u leskovačkim, ali i u prodavnicama širom Srbije prodaje - ne srpska, već suva šljiva uvezena iz Čilea!

- Tek ćemo jesti lošu suvu šljivu iz Čilea, a naša kvalitetna će završiti u kazanima za pečenje rakije ili će se izvoziti sirova i prerađivati u Bugarskoj - kaže Jovanović.

Njegovo predviđanje potvrđuje i Miroljub Vujanović iz Leskovac, jedan od najvećih voćara, koji će ove godine ubrasti 1,5 vagon šljiva u selu Kare kod Žitorađe.

- Na osnovu troškova realna cena šljive bi morala biti od 25 do 30 dinara. Ako bude manje od toga, po recepturi profesora Jovića, peći ću rakiju, jer je litar šljivovice 400 dinara. To mi se najviše isplati - navodi Vujanović, rekorder ovogodišnjeg roda sa 15 kilograma po stablu šljiva.

Dve najozbiljnije sušare na jugu Srbije nalaze se u Kuršumliji i lebanskom selu Cekavica. Goran Cvetković iz Cekavice dnevno može da preradi 30 tona šljiva, ali se ni njemu to ne isplati.

- Nije problem samo u sirovini, već su skupi energenti na koje otpada 40 posto troškova proizvodnje suve šljive. Još prošlog meseca tražio sam od Ministarstva poljoprivrede da nam pomogne kod nabavke mazuta koji je preskup i lošeg kvaliteta. Sa cenom od 60 dinara za litar mazuta ne možemo biti konkurentni u izvozu, jer Čile i Argentina sa isporukom do bilo koje Jadranske luke prodaju šljivu za 1,2 evra po kilogramu, kalkuliše Cvetković.



KO ZNA, TAJ I ZARAĐUJE

PROŠLE godine, Italijani su otkupljivali našu suvu šljivu za 1,2 evra po kilogramu, a onda od nje pravili kompote, koji se u italijanskim radnjama prodaju po 4 evra za konzervu od 200 grama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Dule Los Angeles

11.08.2011. 03:58

Nasem vrednom,pametnom i postenom seljaku ste zivot ogadili.Sta bih sve rekao Nesrecniku koji se kiti titulom-Ministar Agrara?To ovde nebi proslo.Da li ste poludeli?Ne davanjem subvencija tamo gde treba da beremo devize,vi direktno unistavate i Drzavu i Narod.Gde su pare koje ste od Vlade(ovakve)dobili za podsticaj Poljoprivrede?Unistavate nase vocnjake,vinogrde,stocarstvo,oranice,i kao ludaci trcite u MMF i Svetsku banku.Kod zelenasa?Vi ste zlonamernici i neznalice koje su uzurpirale Srbiju.

Buha Radivoje

11.08.2011. 05:20

Ko nam je ministar poljoprivrede, ne treba nista da nas cudi. Lako mozemo doziveti da Srbija uvozi sljivovicu, sarmu, ajvar, pljeskavicu, burek......., nema u Vladi niko pametan da to ne dozvoli, to su sve samoprozvani eksperti koje ja ne bih zaposlio ni u mesnu zajednicu.

dusanbekic@yahoo.com

11.08.2011. 09:42

Pa gde su sad oni sto uzese silne pare za projekte u poljoprivredi,kad su tako strucni sto ne urade neki projekat za konkretan program nego prodaju maglu

GORAN

11.08.2011. 13:54

Setite se samo da je Zoran Andjelković, bivši premijer, dobio podsticaj od države u iznosu od EUR 500.000,00 za vinogradarstvo, kupio vinograde po Sremu a sad ih prodaje. Kako je moguće da ovakav podsticaj dobije čovek koji se nikada nije bavio pravljenjem vina? To onda ne treba da čudi, što uvozimo šljive iz Čilea, ajvar iz Hrvatske...