IZGRADNjA hidroelektrana na srednjem toku Drine, od Bajine Bašte do Zvornika, postaje sve izvesnija. Jer, direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i prvi čovek „Seći energija“ Gaetano Makaferi potpisali su u petak preliminarni sporazum o saradnji za izgradnju hidroelektrana na ovom delu reke. Prema planu, u saradnji sa Elektroprivredom Republike Srpske na Drini bi trebalo da budu sagrađeni pogoni koji će proizvoditi 1.200 gigavat-sati godišnje.

Dvojica direktora stavili su parafe na ovaj dokument u prisustvu ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića i ministra ekonomskog razvoja u Vladi Italije Paola Romanija.

Prema Škundrićevim rečima, saradnja Italije i Srbije dobro se odvija, a potpisivanje ovog sporazuma pokazuje dalji napredak.

- Srednji tok Drine je jedan od najboljih hidropotencijala u Srbiji, koji će nam pomoći da napravimo parkove za proizvodnju čiste energije - kaže on. - Snaga ove hidroelektrane, u koju će biti uloženo više od 800 miliona evra, biće 300 megavata.


ZADOVOLjNI POSLOVANjEM
MINISTAR ekonomskog razvoja Italije Paolo Romani u petak se sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministarkom telekomunikacija Jasnom Matić, a sa ministrom ekonomije i Mlađanom Dinkićem učestvovao na srpsko-italijanskom poslovnom forumu. Romani je tom prilikom istakao da su italijanski preduzetnici veoma zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji.

- Zahvaljujući italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji, privreda Srbije beleži rast u pokrivenosti izvoza uvozom, a izvoz u Italiju je porastao za 44 odsto u prošloj godini - rekao je Dinkić. - U ovom trenutku razgovaramo sa više od desetak italijanskih kompanija koje su zainteresovane da dođu u Srbiju i pokrenu proizvodnju. (S. B.)