Oboleli od angine pektoris moraju da uzimaju što više antioksidanasa, vitamina C i E, beta-karotena i omega-3 masnoća. To znači što više svežeg sezonskog voća i povrća, integralnih žitarica, badema i oraha, mlevenih semenki lana, kao i morske ribe pripremljene u foliji.

Ne bi smeli da jedu zasićene, životinjskih masti koje podižu nivo holesterola, podstiču "lepljivost" krvi i doprinose stvaranju krvnih ugrušaka koji mogu biti kobni za čoveka.


Čaj od gloga - U čistu džezvu se sipa kašičica lista i cveta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda, pa se prelije sa 150 ml proključale vode. Skida se sa vatre i ostavi da kratko odstoji. Pije se tri puta na dan.


Kapi od gloga - Sa jednim decilitrom alkohola se prelije 20 grama cveta i lista gloga, poklopi i ostaviti da odstoji na mračnom mestu na sobnoj temperaturi tri nedelje. Tečnost se procedi i dnevno uzima po 15 kapi sa vodom, pre jela. Ako se tinktura razredi sa vodom, mogu da se uzimaju po 20 kapi pre ručka i večere tokom tri nedelje.


PROČITAJTE JOŠ - Prirodna prevencija gripa



Vino za bol - U litar crnog vina potopi se 10 svežih stabljika peršuna sa lišćem, koje se prethodno dobro operu, pa dodaju jedna ili dve kašike vinskog sirćeta. Kuva se 10 minuta na tihoj vatri. Na kraju se doda 300 grama bagremovog meda i kuva još pet minuta. Vino se procedi, sipa u sterilisane flaše i dobro zatvori. Čim se oseti bol u predelu srca, uzimaju se od jedne do tri kašike vina.


Oblog za ruke - Zagreje se do ključanja 2,5 dl vinskog sirćeta, skloni sa šporeta i dok je još toplo (ne vruće), natope se zavoji ili lanene krpe i uviju obe ruke.

Mešavina za umirenje - Pomeša se po 15 g valerijane, cveta gloga, cveta lavande, srdačca, kima i komorača i 10 g matičnjaka. Tri kašike mešavine se preliju sa pola litre vrele vode, poklopi se i ostavi dva sata, a zatim procedi i pije tri ili četiri puta dnevno zaslađeno medom.


Više saveta o zdravlju i prirodnim receptima potražite u novom broju magazina "Ruski travar".