Ove čudesne bobice Džingis-kan je čuvao u skrivenom džepu kao tajno oružje. One su davale snagu vojnicima Aleksandra Makedonskog da izdrže duge zamorne pohode, a kozacima Jermaka Timofejeva su pomogle da osvoje Sibir. I danas je pasji trn jedna od najcenjenijih lekovitih biljaka u Rusiji. Ona se obavezno uključuje u ishranu kosmonauta, a lekari je preporučuju u lečenju mnogih bolesti, čak i raka.


Tajna Džingis-kana

Pasji, odnosno vučji trn je pravi biljni starosedelac: po mišljenju biologa, on se pojavio na Zemlji pre 25 miliona godina.

„Sijajući konj“ (Hippophae) – takav neobičan naziv je dobila ova biljka u antička vremena. I za to postoji prosto objašnjenje. Prema legendi, tokom mnogomesečnih pohoda vojnici Aleksandra Makedonskog su bili iscrpljeni i iznureni, dok su njihovi konji bukvalno pucali od zdravlja.

Ratnici su se zapitali: odakle životinje crpe snagu? Ispostavilo se da su konji svuda tražili i jeli jednu bobičastu biljku, nakon čega se njima vraćala bodrost, brzo su zarastale rane, a koža i dlaka prosto sijale od lepote.

Aleksandrovi vojnici su počeli da konzumiraju narandžaste bobice kiselkastog ukusa i brzo osetili njihovo stimulišuće i lekovito dejstvo.

Isti takav recept za uspeh imala je i neumorna armija drugog velikog osvajača - Džingis-kana. Po mongolskom predanju, Džingis-kan je odmah po rođenju bio okupan u konjskom mleku sa sokom od pasjeg trna – i zbog toga je postao nepobediv. U svom rukavu Džingis-kan je imao skriven džep, gde je uvek čuvao sušene bobice pasjeg trna: one su mu davale životnu snagu i energiju u kritičnim situacijama. Mongolski vođa je insistirao da i njegovi vojnici konzumiraju čudesne bobice da bi izdržali najteže bitke.


Carska poslastica

O isceljujućim svojstvima pasjeg trna su dobro znali i slovenski narodi. Ćirilo, čuveni tvorac prve slovenske azbuke, tokom svojih putovanja je lečio ljude uz pomoć „crvenog ulja“, napravljenog od bobica ove biljke.

U Rusiji, pasji trn je doprineo osvajanju Sibira: kozaci atamana Jermaka Timofejeviča su često konzumirali čudesne bobice, koje čak i na mrazu ne gube korisna svojstva, već postaju još lekovitije i ukusnije. Ovo prirodno sredstvo je čuvalo Jermakove vojnike od umora i mnogih opasnih bolesti.

Likere i slatko od pasjeg trna su voleli i ruski carevi, koji su slali specijalne ekspedicije po ovu biljku. Zbog neobičnog, pomalo egzotičnog ukusa bobica, pasji trn je dobio naziv „sibirski ananas“.

U 20. veku „sibirski ananas“ je doživeo u Rusiji pravu renesansu zahvaljujući naučnim istraživanjima koja su pokazala izvanrednu lekovitu moć pasjeg trna. Bilo je dokazano da ulje ove biljke štiti od radioaktivnih i toksičnih materija. Zato su namirnice od pasjeg trna postale obavezni deo dijete ruskih kosmonauta – da bi sprečile štetno dejstvo kosmičke radiacije. Osim toga, „crveno ulje“ su koristili i u lečenju likvidatora havarije u černobiljskoj nuklearnoj elektrani.

Shutterstock

Formula zdravlja

Pasji trn je šampion po sadržaju korisnih materija: u njegovom sastavu naučnici su nabrojali 190 bioaktivnih supstanci. U ulju „sibirskog ananasa“ se nalazi rekordna količina beta-karotena, koji pomaže u zaštiti organizma od štetnog uticaja slobodnih radikala. Osim toga, ovo ulje je jedino na svetu koje sadrži kiseline omega 3, 6, 7 i 9 zajedno. Takva kombinacija doprinosi boljem radu imunog sistema, povećeva otpornost na mnoge bolesti, normalizuje balans hormona, sprečava tromboze i dijabetes.

Plodovi i kora pasjeg trna su bogati serotoninom, koji ima i drugi naziv - hormon sreće. Beta-sitosterin, koji se nalazi u bobicama, sprečava aterosklerozu i usporava starosne promene u organizmu.

Ulje „sibirskog ananasa“ ima izraženo baktericidno dejstvo i potpomaže brzo zarastanje rana i lečenje opekotina prvog i drugog stepena.

Pasji trn se često koristi i u lečenju onkoloških oboljenja, jer usporava rast malignih ćelija i štiti organizam od radijacije tokom zračne terapije.


ŠTA SVE LEČI PASJI TRN:

* opekotine i rane

* prehladu i kašalj

* varikozu

* srčana oboljenja

* anemiju

* diabetes

* radijacionu bolest

* čir na želucu

* ginekološka oboljenja

* giht

* zatvor

Free image Pixabay

RECEPTI

Protiv raka jednjaka

Isitnjene sušene bobice pasjeg trna prelijte maslinovim ili suncokretovim uljem u proporciji jedan prema jedan i po. Ostavite da odstoji tri nedelje, nakon toga prespite ulje u flašu od tamnog stakla.

Uzimajte pola supene kašike ulja tri puta dnevno tokom hemoterapije i još dve-tri nedelje nakon toga.


Protiv opekotina

Napravite ulje od bobica po prethodnom receptu. Poželjno je da ga sterilizujete na vodenoj pari.

Obradite mesto opekotine rastvorom hidrogena pa stavite na njega čistu tkaninu umočenu u ulje od pasjeg trna. Menjajte oblog svaka tri sata.


Protiv čira na želucu

Tri supene kašike bobica prelijte sa pola litra vruće vode i kuvajte 10-15 minuta. Ostavite da odstoji pola sata. Konzumirajte jednu čašu napitka dva-tri puta dnevno.


Protiv dijabetesa

Deset grama listova pasjeg trna prelijte čašom ključale vode. Sačekajte da odstoji sat vremena. Popijte čaj tokom dana.