Mladim izdancima koprive protiv malokrvnosti

R. T.

27. 04. 2018. u 09:09

Kopriva se koristi za lečenje malokrvnosti, odnosno anemije, jer je bogata korisnim sastojcima za poboljšanje krvne slike

Младим изданцима коприве против малокрвности

Shutterstock

Kopriva se koristi za lečenje malokrvnosti, odnosno anemije, jer je bogata korisnim sastojcima za poboljšanje krvne slike. Delotvorna je i protiv šećerne bolesti, peska u bubrezima i u bešici, dijareje, edema, reumatskih oboljenja, suženja krvnih sudova, ekcema, glavobolje, oboljenja jetre, žuči, slezine, želudačnih grčeva i čireva. Sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, a od minerala kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K, karotin, pantonensku kiselinu, lecitin, tanin i bogatiji je izvor vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka.

Kod sakupljanja koprive beru se vršni listovi mladih stabljika i odmah stavljaju da se suše u senci, na što jačoj promaji i uz često prevrtanje. Listovi su dobro osušeni ako su sačuvali svežu i zdravu, prirodnu zelenu boju, a mrve se kad ih protrljamo prstima. Za duže čuvanje, valja ih zapakovati i dobro sabiti u dvoslojne papirne kese.


Čaj od koprive

Puna supena kašika, dobro oprane i sitno iseckane koprive prelije se sa 250 mililitara ključale vode i ostavi da odstoji minut. Pije se mlak u malim gutljajima.

Čaj se priprema od cele biljke. U dva litra vode sipaju se tri supene kašike usitnjene koprive i to treba da odstoji od 10 do 12 sati. Posle toga, smesa se poklopljena kuva pola sata. Kada se ohladi procedi se i pije, tri puta dnevno pre jela po jedna šolja.


Čorba od koprive

Oprati i sitno iseckati pola kilograma sveže koprive, ubaciti u lonac vode koja vri i skuvati. Zatim ocediti i naseći kao spanać. Napraviti laganu zapršku od dve kašike ulja, kašike brašna i češnja belog luka, dodati isečenu koprivu, malo sve prodinstati, pa doliti najpre hladnu, a potom toplu vodu.

Ostaviti da kuva izvesno vreme, a potom dodati dve kašike zobenih pahuljica. Promešati, pustiti da provri i skloniti sa vatre. Po želji posoliti i pobiberiti, a onda dodati kiselu pavlaku ili doliti mleko. Tako spremljena čorba treba da odstoji desetak minuta. Pre posluživanja posuti je seckanom mirođijom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije