Zašto je konoplja u Srbiji zaboravljena
20. 04. 2018. u 15:28
Konoplja sadrži više omega 3 esencijalnih masnih kiselina od bilo koje ribe na svetu
NEKADA je bila najrasprostranjenija gajena biljka u Srbiji. Imala je višenamensku ulogu, ali je danas konoplja gotovo zaboravljena na našim prostorima. Šteta, zato što je izuzetno i lekovita - snižava holesterol i visok krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i imunitet, podiže energiju i pospešuje rad metabolizma, olakšava PMS simptome i artritisa, a odlična je i za sve koji vežbaju, jer oporavlja mišiće.
Kada se tome doda činjenica da konoplja leči suvu kožu i kosi vraća sjaj, jasno je zašto bi je trebalo uneti u ishranu. Konoplja sadrži više omega 3 esencijalnih masnih kiselina od bilo koje ribe na svetu. Seme konoplje sadrži sve neophodne amino-kiseline u pravoj razmeri za ishranu ljudi, a ima ih više od mleka, mesa i jaja. Seme je i adekvatan izvor dijetetskih vlakana, kalcijuma, kalijuma i gvožđa, a sadrži i antioksidanse, kao i hlorofil. Preporučuje se konzumacija celog semena konoplje, jer je dobar izvor fosfora, magnezijuma, cinka, bakra i mangana. Pošto je konoplja puna proteina (ima ih više od soje) koji su laki za varenje, treba da je koriste i sportisti.
Konoplja sadrži i obilje dobrih masti i dokazano je da pomaže u održavanju zdravlja srca, nivoa holesterola i normalnog krvnog pritiska. Odlična je i za žene kojima je potrebna hormonska ravnoteža. Obezbeđuje energiju više od energetskih pića. Pogodna je za one koji ne mogu da jedu gluten, šećer, mleko, koštunjavo voće i meso. Savršena je za zatvor u stomaku.
Pored toga što pomaže u varenju, sprečava nadutost i zapaljenje creva, izbacuje toksične materije, pomaže u borbi protiv gojaznosti i štiti od raka. Konoplja se u svakodnevnoj ishrani najviše prepourčuje pacijentima sa kardiovaskularnim oboljenjima.
RECEPTI
Čaj od konoplje
Samo jedan gram sušenih listova (jedna kašičica) treba da se prelije sa decilitrom prokuvane vode. Kada odstoji poklopljeno deset minuta može da se zasladi i popije. Konopljin čaj može da se kombinuje sa prirodnim čajevima (u razmeri pola-pola) i limunom. Optimalno je dnevno popiti dve-tri šoljice čaja.

Hleb od konoplje
Pola kilograma pšeničnog i 75 grama brašna od konoplje treba umesiti sa 350 mililitara vode ili mleka, tri-četiri kapi ulja konoplje, kašičicom soli i žutog šećera. Kada se umesi, pre pečenja u rerni se u koru ubacuju semenke konoplje sa ljuskama (oko 100 grama).
Konopljino brašno se koristi u svim receptima za testa, ali nikada njegov udeo ne treba da prelazi 20 odsto.
Sočni kvadratići od konoplje
Blenderom treba samleti četiri banane, a u činiji pomešati dve šolje konopljinog lana (prethodno potopljeno u vodu) i po jedna i po šolja semena bundeve, suncokreta, suvog grožđa i kajsija. Sve se to ubacuje u blender i kada se sjedini kašikom se formiraju krugovi debljine tri-četiri centimetara na papiru za pečenje. Kolači se ne peku, već suše dan-dva na sobnoj temperaturi ili u najblaže ugrejanoj rerni.
Proteinska bomba od konoplje
Bananu treba očistiti, iseći, poprskati limunovim sokom i ubaciti u blender. Dodaju se i ostali sastojci: 300 mililitara hladnog mleka, po kašičica meda i ulja konoplje, kao i kašičica konoplje u prahu.
Čokoladni smuti od konoplje
U blender se melju od dve do četiri kašike konoplje u prahu, šolja putera od kikirikija, dve zrele banane, kašičica naseckane crne čokolade, šaka spanaća (ili kelja) i šolja hladnog mleka.
Čokoladni kolačići
Dok se rerna greje na najjače, u veliku činiju treba sipati jaje, kašičicu iseckane crne čokolade, po šolju putera od kikirikija i konopljinog semena, pola šolje sode bikarbone i šećera. Kada se sve izmeša (izmiksira), prave se loptice, ređaju po plehu i peku 10-15 minuta.
Humus od konoplje
Tri kašike semena konoplje, po dve kašike tahinija, ulja od konoplje i limunovog soka, treba pomešati sa pola šolje leblebije, dva čena belog luka i morskom soli, biberom i kuminom. Izmešano se miksuje dok se ne napravi glatka pasta koja se maže na hleb.
Namaz od jabuke i konoplje
U blender se sipaju dve šolje narendanih jabuka, po pola šoljice semena konoplje, cejlonskog cimeta i praha konoplje, kao i kašičica soka od limuna.
A. M.
///////////////////
20.04. zdravlje 1 17:42 najvažnija
Kako da mračni stan bude svetliji
Ako vam je stan okrenut ka severu, nemate dovoljno prozora ili iz nekog razloga nemate dovoljno svetla, evo nekoliko trikova da osvetlite životni prostor
Dok zimi nekako možemo da podnesemo tamu u stanu, na proleće, kad se sve budi, mrak nam mnogo teže pada. Ako vam je stan okrenut ka severu, nemate dovoljno prozora ili iz nekog drugog razloga nemate dovoljno svetla, evo nekoliko trikova da osvetlite životni prostor.
Belo - Neki dizajneri predlažu mnogo ogledala kako bi reflektovala svetlost, drugi pak, kažu, da je to mit. Ono oko čega nemaju dilemu ni jedni ni drugi je bela boja. Ona pomaže da se svetlost "razlije" po prostoru jer ne apsorbuje nijednu boju. Ofarbajte plafon i zidove u belo, ali razmislite i o belom našeštaju, pa i detaljima, poput ramova za slike, lampi, zavesa. Nameštaj od svetlog ili belog drveta "osvetliće" prostor.
Osvetljenje - Veštačko svetlo može neverovatno da promeni svaki prostor, a njegov značaj posebno dolazi do izražaja u mračnim stanovima. Žuto svetlo stvara intimniju, topliju atmosferu, ali ako želite svetliji izgled, izaberite svetiljke belog svetla. Treba da imate što više izvora svetlosti, pa kupite podne i stone lampe i nemojte da zanemarite zidove. Osvetljenje iznad slika u dnevnom boravku i ugradne svetiljke ispod visećih delova u kuhinji daće prostoru sofisticiranost.
Plavo - Prirodna svetlost je hladnija od veštačkog žutog svetla, tako da dodatak malo plave boje u enterijer daje prostoru nebeski odsjaj. Možete jedan zid prefarbati u zagasitoplavu koja je neutralna, pa se može uklopiti u skoro bilo koji enterijer.
Crno - Zvuči nelogično, ali malo crne na pravim mestima još više će istaći belu boju i osvetliti prostor. Crnim elementima pristupite oprezno, neka to budu vitke podne lampe, ramovi za slike, ivice na stolicama. Ako se plašite upotrebe crne, koristite teget.
Tepisi - Laminat ili drvo tamne boje izgledaju lepo i sofisticirano, ali i mračno. Zato je bolje, ako imate taman pod, da ga prekrijete tepihom svetlijih tonova. Ovo je posebno važno u hodnicima i prostorijama bez imalo prirodne svetlosti.
Umerenost - Ma koliko da vam je stan mračan, ne preterujte sa veštačkim svetlom jer to može da bude kontraproduktivno. Mora da postoji ravnoteža između prirodnog i veštačkog svetla, oko voli senke koje prostoru daju dubinu.
Flash
20.04.2018. 16:04
ne bih rekao da je zaboravljena....samo promenila namenu he he
@Flash - Не треба мешати бабе и жабе.
de ste siptari
Komentari (2)