Nana za ukus, biber za miris

A. MIKATA

16. 03. 2018. u 14:15

Ruski naturolog Georgije Nazarov kaže da se začini odavnina koriste kao neka vrsta prirodnog konzervansa

Нана за укус, бибер за мирис

Shutterstock

ZAČINI su zdravi i redovno ih treba koristiti, jer obogaćuju hranu, ali treba izbegavati industrijske, prepune soli. Ruski naturolog Georgije Nazarov kaže da se začini odavnina koriste kao neka vrsta prirodnog konzervansa. Oni podstiču proces varenja i usvajanja hrane, kao i stvaranje posebnog ukusa jela.

- Svaki prirodni začin ima i usmerena lekovita dejstva, što ne važi i za industrijski pripremljene začine sa gomilom soli i aditiva - kaže Nazarov. - Dodajući usitnjenu nanu u jelo možemo sprečiti grčenje želuca i creva, pa na taj način uticati na normalizaciju crevne mikroflore, a s vremenom i na smanjenje stvaranja gasova.

Upotrebom isitnjene sušene ili sveže koprive postiže se nekoliko korisnih stvari: poboljšanje krvne slike i povećanje količine gvožđa. U prolećnom periodu kopriva je snažan izvor vitamina i minerala koji, usput, vrlo efikasno čiste organizam.

- Dodavanjem đumbira poboljšaćemo proces varenja i usvajanja hrane, a usput značajno ćemo zagrejati organizam u hladno doba godine - ističe Nazarov. - Đumbir pomaže i u sprečavanju pojave glavobolje, mučnine i vrtoglavice. Biber poboljšava proces varenja i uništava parazite u digestivnom traktu.

Beli luk značajno pomaže da se poboljša raspoloženje, cirkulaciju krvi, normalitaciju i održavanje kvalitetne mikroflore. Beli luk daje ukus jelu, a ima i izraženo antibiotsko i antivirusno dejstvo.


- Osim što će vam pročistiti krvne sudove, beli luk će poboljšati i cirkulaciju krvi, pomoći će da se reguliše krvni pritisak, ali i povratiti mentalnu svežinu - naglašava Nazarov. - Ako ste majka koja ima bebu, ona će više sisati, pojesti više mleka i brže napredovati!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije