Snizite holesterol prirodnim napicima
15. 03. 2018. u 23:20
Narodni lekovi rešenje za hroničnu povišenost masnoća u krvi
Shutterstock
OBILNI i teški obroci tokom zimskog perioda kod velikog broja ljudi rezultiraju viškom holesterola. Već sa prvim prolećnim temperaturama mnogi naglo počnu da osećaju umor usled lepljenja masti duž arterijskih zidova. Povećan holesterol u krvi smatra se za jedan od najvećih i najčešćih problema savremenog čoveka. Potpuni izostanak sportskih aktivnosti i rekreacije, manjak kretanja tokom dana, loše kombinovanje namirnica, ishrana bogata štetnim transmasnim kiselinama, samo su neki od uzročnika za nastanak masnoća u krvi.
Holesterol može rezultirati zapušenjem arterije i otežanim protokom krvi, uzrokujući anginozni bol, infarkt ili čak moždani udar. Osim redukovanja ishrane, lekovito bilje nudi neke od najefikasnijih rešenja za sve one koji se duže vreme bore sa ovim problemom i svima koji imaju genetsku predispoziciju za nastanak ove bolesti.
Napitak od celera i limuna
Iseckati tri limuna sa sve korom i 500 grama svežih listova i stabljika celera i dobro ih samleti u blenderu. Kašastu masu preliti prethodno prokuvanom i naknadno ohlađenom vodom i dobro izmešati. Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutro procediti i napitak naliti u staklenu flašu. Piti ujutro i uveče po 500 mililitara napitka, pre jela. Napitak konzumirati intenzivno dva do tri meseca.
Čaj od celera
Očistiti i iseckati dva do tri celera (koren, stabljike i lišće) i kuvati 15 minuta. Tako skuvan čaj procediti i piti, nezaslađen po dve šolje dnevno. Može mu se dodati i sok od limuna ili šargarepe.
.jpg)
Đumbir u medu
Dobro oprati jedan đumbirov koren i narendati ga u teglu sa jednim kilogramom meda. Ovaj lek za holesterol uzimati pre svakog obroka po jednu kašiku.
Cimet u čaju
Dve kašike meda i tri kašičice cimeta sipati u 400 mililitara čaja od nane. Čaj konzumirati tri puta dnevno pre svakog obroka.
Napitak od limuna i belog luka
Samleti u blender oko 30 čenova belog luka i izmešati sa četiri sitno iseckana limuna sa sve korom. Smesu sipati u dva litra vode i sve zajedno kuvati do ključanja, nakon čega se napitak ohladi. Smesu sipati u tegle i čuvati u frižideru. Konzumirati jednom dnevno 50 mililitara na prazan stomak pre ručka. Nakon tri nedelje napraviti pauzu jednu nedelju, pa ponoviti postupak.
Napitak od karanfilića
Sipati pet grama karanfilića u flašu sa dva litra hladne vode, poklopiti je i ostaviti da stoji tri dana u frižideru. Napitak konzumirati svako jutro na prazan stomak po 100 mililitara u trajanju od tri nedelje.
Milorad
16.03.2018. 00:16
A pivo? Najzdraviji napitak niko ne pominje.
Napitak od limuna i belog luka se kuva sa dvelitre vode, dakle, sadrzaj C-vitamina koji preostane, nije bitan!
@Miodrag - Bolje je prokuvati vodu pa u ohlađenu dodati samleven beli luk i limun. Zatim sve zajedno u frižideru da odstoji 48 sati, procediti , Ostatak sipati u staklenu flašu i piti po rakijsku čašicu 0,05 pre svakog obroka. Na taj način se ne uništava ,,C,, vitamin. Ja recimo koristim 1,5 l vode i dva limuna i 2 veće glavice , očišćene, belog luka - domaćeg- Limun prelijem vrelom vodom i oko jedan minut držim u posudi, zatim se dalje postupi, mlevenje i ostalo sjediniti.
Komentari (3)