Kafa od žira za bolju krvnu sliku
27. 01. 2018. u 09:15
Lekoviti hrast - Sloveni su ga poštovali kao sveto drvo. Hrastov plod je žir, koji jedu mnoge životinje i ptice, a i ljudi ga koriste kao hranu i lek
Shutterstock
KAFA od žira krepi, ublažava depresiju i popravlja krvnu sliku, a pošto su hrast Sloveni oduvek poštovali i cenili kao sveto drvo - i danas treba koristiti njegova lekovita svojstva.
Hrast je veliko i dugovečno drvo koje je simbol snage, materijalne i duhovne stabilnosti. I danas se za badnjak u kuću unosi mladi hrast. Hrastov plod je žir, koji jedu mnoge životinje i ptice, a i ljudi ga koriste kao hranu i lek.
Hrastova kora čisti organizam
Mlada hrastova kora sadrži tanin, pa se od nje pravi čaj koji ima antiseptičko dejstvo. Čaj od hrastove kore se preporučuje za upaljenu kožu i sluznicu, a naročito kao sredstvo za ispiranje upaljene usne duplje i grla. Oblozi od hrastove kore ublažavaju reumatizam. Čaj od hrastove kore čisti organizam. Kora se sa mladih hrastovih grana prikuplja u proleće ili jesen, u vreme kada je drvo bez lišća. Koristi se sveža ili sušena.
Žir kao hrana
Žir sazreva u septembru i oktobru, a Sloveni su ga koristili kao hranu, jer daje snagu. U Rusiji, Ukrajini, Norveškoj i Švedskoj se od žira pravi brašno ili se peče i jede kao kesten. Minerali podižu životnu energiju, greju organizam, povoljno utiču na disanje i rad srca. Žir sadrži kalcijum, kalijum, natrijum i mangan, koji regulišu nivo tečnosti u čitavom telu.
Kafa od žira
Ne samo što krepi organizam, ublažava depresiju i melanholiju, već i popravlja krvnu sliku, štitnu žlezdu i poremećen menstrualni ciklus. Priprema se tako što se zreli žir oljušti, samelje, osuši na vazduhu, pa proprži na tihoj vatri dok ne poprimi boju sličnu kafi. Kašičica žira se dodaje u decilitar ključale vode i kada odstoji deset minuta, procedi i popije. Mogu se dodati šećer i mleko. Najbolje je žir propržiti pre pripreme kafe.