Artičoka: Berba u drugoj godini
19. 03. 2018. u 09:41
Razmnožava se najbolje reznicama koje se uzimaju u proleće, a sadi se na rastojanju 100-150 x 70-80 centimetara
Shutterstock
Artičoka je višegodišnja zeljasta biljka koja ima snažno razvijen vretenasti korenov sistem. Stablo je uspravno, visine do dva metra i razgranato. Na vrhu stabla se formira složena cvast koja se upotrebljava u ishrani sa debelim mesnatim listićima koji su blagog ukusa. Na jednoj biljci formira se nekoliko kvalitetnih cvasti, prečnika osam do deset centimetara.
Rod donosi u drugoj godini, tako da se međuredni razmak može iskoristiti za međuusev. Razmnožava se najbolje reznicama koje se uzimaju u proleće, a sadi se na rastojanju 100-150 x 70-80 centimetara. Nega se sastoji od okopavanja, čišćenja od izdanaka, prihrane, navodnjavanja i pripreme za prezimljavanje.
Glavice se beru u tehnološkoj zrelosti, jer kasnije odrvene i gube na kvalitetu. Ako se cvast otvori, artičoka nije ukusna za jelo. Cvasti se odsecaju zajedno sa drškom. Posle berbe je treba prekriti folijom da ne bi izmrzla.

Коме, Чему?
19.03.2018. 11:03
Чему овај превод служи, јел ово савет пољопривредницима, шта редакција некада озбиљног листа жели да каже с овим текстом?
@Коме, Чему? - Поштовани, да сте мало више у току, видели би да се на тезгама све чешће појављују биљке које раније нису биле део наше уобичајене исхране (рукола, матовилац, келераба, брокуле...). Такође, ваљало би да знате да се и у Србији огроман број људи бави баштованством из хобија и да је вољан да експериментише са разним новим врстама (новим за наше поднебље). За разлику од Вас не мислим да су "Новости" стручан пољопривредни часопис и да само експертске чланке треба да објављују.
Zeli da ukaze besplatno da neko ko nezna,da sazna. Jer u Srb 90 posto neznaju sta je articoka!! I pordzavam svaki ovakav tekst.
Komentari (3)