Od 11. aprila do 11. avgusta, Jupiter, planeta sreće, ekspanzije, morala, visokih znanja i veština, religije i velikog novca krenuo je retrogradno. Pred nama su četiri meseca presabiranja i preispitivanja na svim nivoima kojima ova planeta vlada. Da je ovaj tranzit neuobičajeno snažan govori podatak da je on u svom retrogradnom hodu baš u znaku kojim, inače, vlada, Strelcu. Dakle, kako globalno, tako i na ličnom nivou sve iz simbolike ovog znaka dolazi u pitanje. Potrebno je da se osvrnemo i još jednom ponovimo sve ono što smo radili proteklih šest meseci, da utvrdimo gradivo.

Pošto je Jupiter glasnik religije, crkve, morala, duhovnih ubeđenja, visokog obrazovanja, izdavaštva, umnožavanja svake vrste, njegov retrogradni hod opisuje vraćanje na mesta, kako duhovna, tako i na fizičkom planu, gde smo nekada bili, a gde nešto nismo do kraja završili.

Sve ono čime Jupiter vlada stagniraće, osim u slučajevima kada se radi o popravljanju nečega što ste pogrešili, a što ima veze s njegovom simbolikom. Idealno je vreme za ponovno polaganje ispita, reizdavanje knjiga, putovanja na mesta gde ste već bili.

Nepovoljan je period za otpočinjanje novih poslova i planiranje novih aktivnosti od kojih imate velika očekivanja. Jer, Jupiter je vera, a umesto napred on sada "gleda" unazad. I ne samo to, nepovoljan aspekt s Neptunom koji je iluzija, formira astrološku sliku velike prevare i samoobmane.

Pošto je Jupiter prvenstveno planeta širenja i ekspanzije, ne treba zaboraviti da on eskalira sve ono što dotakne, dakle i loše. Ukoliko u svom horoskopu imate problematične aspekte, tokom ovog perioda pažljivo donosite odluke i umanjite svaki rizik koji bi mogao da vas ugrozi.

Da nas čekaju problemi sve do kraja leta ukazuje i nepovoljan aspekt Jupitera s Neptunom koji, prevedeno s jezika astrologije, predstavlja iluzije, nerealno velika očekivanja, prevare, pronevere, a nekad čak i bankrot.

Ova konstelacija opominje sve ljude da budu oprezni, naročito ukoliko barataju velikim svotama novca. Gubici koji nastanu u ovom periodu biće nenadoknadivi, a ukoliko budete pokradeni, šteta će biti trajna. S druge strane, ukoliko posegnete za nečim što nije vaše, budite sigurni da će nepovoljan aspekt Neptuna prema Jupiteru izazvati skandal, dakle, bićete otkriveni.

Evo kako da prevaziđete izazovan period koji nam retrogradni Jupiter najavljuje, i to po astrološkim znacima:

Ovan - Izbegnite dugačak put. Osim toga, čuvajte se naizgled visokomoralnih ljudi za koje ne znate da su vam neprijatelji.

Bik - Ne vezujte svoje finansije za prijatelje, ništa nemojte da dajete i pozajmljujete.

Blizanci - Izbegavajte ortačke poslove, nemojte da započinjete nikakva partnerstva.

Rak - Kontrolišite zdravlje, mogući su recidivi starih boljki, uz to izbegavajte putovanja.

Lav - Izbegavajte vraćanje na stare ljubavi, razočaraćete se.

Devica - Loš period za nekretnine, uz to predstoji vam i nerazumevanje s partnerom.

Vaga - Pazite dokumenta, vodite računa o tome šta govorite, naročito ako je vezano za posao.

Škorpija - Čuvajte novčanik, novac, ne ulažite. Ne računajte na faktor sreće.

Strelac - Oprezno na dug put, odložite grandiozne planove.

Jarac - Ne donosite odluke, mnogo toga niste u stanju da sagledate u ovom periodu.

Vodolija - Grandiozni finansijski planovi vode u razočaranje.

Ribe - Nikakav posao ne započinjite, bićete žrtva obmane.