Škotska divlja mačka je među najređim sisarima u Velikoj Britaniji i vrsta koja bi uskoro mogla da nestane sa lica planete Zemlje.

Neverovatno lepe i nemilosredne kada je reč o promeni vremenskih uslova, škotske visoravni obuhvataju 32.000 km2 obale, jezera i planina. Iako deluju nepristupačno, naročito u zimskom periodu, za divlji svet životinja ovo je pravi raj. Međutim, čak i do ovih krajeva dospeo je loš uticaj čoveka koji je ovu vrstu doveo do granice istrebljenja.

PROČITAJTE JOŠ - NEDOPUSTIVO: Zbog tanjira supe ajkule u izumiranju

Škotska divlja mačka je jedna od najređih životinja na svetu a prema procenama stručnjaka mogla bi da nestane sa lica zemlje u roku od dve godine. U Velikoj Britaniji ima samo još stotinak jedinki ove vrste koju još nazivaju i Brdski tigar.Njih broj je nekada bio mnogo veći, ali je danak uzeo lov zbog krzna. T o je jedina preostala divlja mačka koja u uživa zaštitu zakona Velike Britanije. Najveća opasnost za njen nestanak, pored prekomernog lova, je gubitak staništa, mešanje sa domaćim mačkama i pretnja od raznih bolesti. U Škotskoj se trenutno sprovodi Program odgajanja i spasavanja te vrste.


(RTS)