Želite da udomite kućnog ljubimca? To je veoma plemenit čin koji, ipak, može da se završi loše. I zato, pre nego što kupite ili usvojite psa, stavite prst na čelo.

Pas nije igračka koju možete da prosledite dalje kad vam dosadi. Razmislite da li imate vremena da ga šetate, hranite, vodite veterinaru, igrate se sa njim, da li se uklapa u vaš raspored.

Ako ne volite da vam bilo šta kvari komfor, ljubimac verovatno nije za vas. Jer on traži posvećenost i spremnost da ponekad njegove potrebe stavite ispred svojih. Takođe, ako vam smeta nered, pripremite se da ćete morati da čistite više nego pre psa. Ni novac nije zanemarljiva stavka, biće vam potreban za hranu, posete veterinaru.

Razmislite šta ćete da radite za 10 godina i da li se ti planovi uklapaju sa držanjem kućnih ljubimaca. Nemojte da zaboravite da i ljubimci kao i ljudi postaju sve bolesniji kako godine prolaze, što znači da ćete morati više vremena i novca da izdvajate za njihovu negu.

Možda ne bi bilo loše da pozajmite od prijatelja njegovog psa ili da ga pričuvate kad on otputuje za vikend da vidite kako se snalazite u toj ulozi. Na kraju, ako ste shvatili da želite psa, razgovarajte sa stručnjakom, kažite mu kako živite, pa će vam on preporučiti ljubimca koji najbolje odgovara vašem stilu života.