Bogatstvo raznolikosti divljih vrsta mačaka u prirodi nije do kraja istražen, pa među naučnicima ne postoji saglasnost o njihovom ukupnom broju. Trideset sedam vrsta raspoređeno je u tri potporodice i 18 rodova, ali su one u prirodi toliko proređene da ih sve više ima u Crvenoj knjizi.

Serval (Leptailurus serval) ili žbunasta divlja mačka je predstavnik porodice divljih mačaka srednje veličine. U prirodi živi u Africi, pa ga često zovu i "afrički serval".

Ova divlja mačka dostiže težinu od 8 do 18 kilograma i visinu u grebenu od 40 do 65 centimetara. Njen izgled i veličina zainteresovali su mnoge ljubitelje životinja da je gaje i u domaćim uslovima, jer se lako pripitomljava. Vlasnici servala tvrde da su to inteligentne, druželjubive, dovitljive, vesele i razigrane životinje što ih čini idealnim kućnim ljubimcima.

Na zavičajnom afričkom kontinentu, serval nastanjuje skoro sva prostranstva, osim teritorije Sahare, ekvatorijalnih šuma i Kapske oblasti na krajnjem jugu kontinenta. Danas se susreće i u pojedinim delovima istočne i zapadne Afrike. Prirodnjaci su dosad evidentirali 14 podvrsta servala.

Na severu kontinenta i u gusto naseljenim područjima serval je malobrojan. Ove prelepe divlje mačke vekovima su desetkovane zbog krzna ili napada na domaću živinu, a pojedina afrička plemena meso servala koriste u ishrani. Sve to je uticalo da se brojnost populacije servala bitno smanji. Severna podvrsta servala čak je uneta u Crvenu knjigu kao "vrsta kojoj preti opasnost iščezavanja".

Boja krzna ove divlje mačke može da bude različita, u zavisnosti od životne sredine koju nastanjuje. Servali koji žive u stepama imaju krupnije fleke na svetlijoj osnovi, dok su šumski servali ukrašeni znatno tamnijim bojama i osetno sitnijim flekama. U gorama Kenije polovinu populacije servala čine crne jedinke (melanisti), dok beli servali sa srebrnasto-sivim flekama postoje samo u domaćim uslovima.

Serval živi usamljenički i u lov najradije kreće u sumrak. Lovi zečeve, glodare, ptice, guštere, često i razne vrste insekata, zmije, žabe, pa čak i sitne vrste antilopa. Zahvaljujući dugačkim nogama, sposoban je da razvije brzinu do osamdeset kilometara na sat. Dobar je plivač i spretno se vere po drveću. Ima veoma razvijen sluh. Dugačke noge omogućavaju mu da se lako kreće i skače po visokoj travi. Taktika njegovog lova je skrivanje u visokoj travi i iznenadni skok na plen. Građa ušiju omogućava ovom predatoru da izdaleka čuje šuškanje i pomeranje glodara i reptila. Građa nogu omogućava mu da se uzdiže iznad trave i šipražja, ne smanjujući mu pritom vidik. Sposoban je da u visinu skoči i do tri metra, čak i da uhvati pticu u letu. Veoma je efikasan lovac i uspešno je čak 59 procenata pokušaja hvatanja plena.

Serval se pari krajem zime i sredinom proleća. Ženka na svet donosi obično 2, 3 mladunca koje čuva u leglu, u visokoj travi i brižno neguje. Kad dostignu polugodišnju starost počinju samostalno da love, ali ne odustaju od majčinog mleka. U sedmom mesecu majka prestaje da ih doji i mladi nastavljaju samostalno da love, isprva u grupi. Kao jednogodišnje jedinke mladi definitivno napuštaju majku i nastavljaju samostalan život na drugim teritorijama.

DUGONOGI LEPOTAN

Eksterijerno, serval je veoma lep. Ima izuzetno duge noge, stvorene za rekordne skokove, vitko telo i, prilično kratak rep. U odnosu na veličinu tela i glave ima velike uši. Po građi tela, serval je najbliži svojim rođacima risovima i karakalima, dok je po boji krzna najsličniji gepardu.

DUHOVITA SAVANA

Mogućnost da serval postane nečiji kućni ljubimac nije svakome dostupna, jer ovu šarenu lepoticu sebi može da priušti samo veoma bogat čovek. Budući da su to najskuplje mačke na svetu, odgajivači su 1986. godine ukrstili servala i domaću mačku i dobili - savanu. Među ljubiteljima mačaka, ovo je jedan od omiljenih hibrida koji ima gotovo idealne karakteristike kućnog ljubimca: izuzetno je odana porodici sa kojom živi i veoma voli decu, ali i pse ukoliko ih ima u zajednici. Ne preporučuje se vlasnicima-početnicima, jer njen karakter traži mnogo strpljenja i rada. Jedna od karakterističnih osobina savane je i "smisao za humor", koji ova maca ispoljava tako što se sakriva od vlasnika, pa ga iznenadi bacanjem predmeta, nenadanim pojavljivanjem iz skrovišta, a ponekad će "slučajno" ispustiti svoju igračku kako bi se neko uključio u igru.