Ruske plave mačke poreklom su iz oblasti Arhangelsk u zapadnoj Rusiji. Istoimena luka na Barencovom moru, u 19. veku razvila se u veliki trgovački centar i stecište moreplovaca iz cele Evrope. Engleskim mornarima je brzo zapala za oko neobično lepa i graciozna autohtona mačka metalik sivo-plave boje i neobično guste, blistave i kompaktne dlake poput vidrine. Dlaka arhangelske plave mačke bila je otporna na vodu. Upravo su neobična lepota i vodootpornost dlake bile i njihovo prokletstvo. Naime, pretpostavlja se da su arhangelske mačke bile lovljene, čak i gajene samo zbog krzna, no, davne 1860. godine, ove jedinstvene mace isplovile su iz arhangelske luke sa britanskim mornarima i spustile svoje šapice boje lavande na englesko tlo.

Ljubimci dvorova

Na prvoj zabeleženoj izložbi mačaka, 1871. godine u Kristalnoj dvorani u Londonu, pojavila se i arhangelska mačka. Plavi anđeli, kako su ih Englezi tada nazivali, vrlo brzo su stekli popularnost na Ostrvu i počeli da se gaje. Poznato je da su bile ljubimci i na engleskom i na ruskom dvoru. Do prve decenije 20. veka, arhangelskim mačkama često se menjalo ime. Zvali su ih "plavi anđeli", potom su bile poznate i kao "plave pridošlice", a jedno vreme se odomaćio i naziv "zec-mačka", zbog upadljivih, visoko podignutih ušiju. Međutim, 1912. rasa je zvanično registrovana u Velikoj Britaniji i priznata kao jedinstvena pod imenom koje i danas nosi - ruska plava mačka.

Tokom Drugog svetskog rata, ruske plave mačke gotovo su nestale. Ostalo ih je samo nekoliko, te su nakon rata odgajivači iz Engleske i Skandinavije pokušali da rasu rekonstruišu uvođenjem plave kolor-point sijamske mačke, zbog elegantne i graciozne građe koja je odlika te dve rase. Nažalost, ovim ukrštanjem, karakterističan tip i kvalitet dlake tradicionalne ruske plave mačke se izgubio – ove mace bile su manje, nežnog skeleta i mišića, uskog valjkastog tela i ravnog dugog profila glave. Takav tip mačke je u felinološkoj istoriji ostao zabeležen kao istočni tip ruske plave mačke.

Posvećeni odgajivači i zaljubljenici u ovu rasu, početkom 60-ih godina odlučili su da vrate karakterističnu pojavu i osobine arhangelske mačke. Istočni ili sijamski tip je deklarisan kao nepoželjan i 1965. napisan je novi standard rase. Plan je bio da se pažljivom selekcijom rekonstruiše tradicionalna arhangelska mačka. I zaista, već početkom 70-ih godina 20. veka, ruska plava mačka se pojavila u svom istorijskom obliku – kao elegantna, graciozna, ali mišićava mačka srednje veličine. Njena glava je klinastog oblika, sa ravnim panelima i izraženim ispupčenim uglom tamo gde se susreće čelo i nos. Njuškica je izražena, oči su bademaste i zelene, a uši dominantne. I kvalitet dlake opet je bio onaj stari - izrazito kratko, svileno i gusto dvostruko krzno, sa dlakom i poddlakom iste dužine. Dlake imaju srebrnasto-bele vrhove što ovim mačkama daje karakteristični metalik odsjaj.

Smaragdne oči

Zbog pomenutog upliva sijamskih gena posle Drugog svetskog rata, ponekad se desi da se u leglu ruske plave mačke pojave i plavi kolor-point mačići, sa svetlim krznom i plavom sijamskom maskom.

Danas se sreću tri tipa ruske plave mačke: engleski, skandinavski i američki. Engleski tip su snažnije mačke, ušiju visoko postavljenih, izrazito izražene njuške i brade, i veoma gustog krzna koje stoji uspravno, srednje plave nijanse i stabilnog temperamenta. Skandinavski, tj. evropski tip su mace nešto elegantnije građe, sa dominantnim ušima, malo razmaknutim u stranu. Američki tip ima korene u opisanom istočnom tipu i najviše odudara od arhangelske ruske plave mačke - nežnije su građe, krzno im je svetlije, izrazito su zelenih očiju, a uši su jako razmaknute u stranu. Zbog tanane građe vrlo su temperamentne.

Foto Marina Timokina


Kod nas je uvreženo mišljenje da je svaka siva mačka ruska plava ili da je mešanac sa ruskom plavom. Izraz "ruska plava" u našem narodu postao je sinonim za plavu, to jest sivu boju. Plava boja mačaka je veoma česta i nastaje zbog recesivnog gena koji utiče na "razblaživanje" crnog pigmenta u dlaci. Postoje mačke drugih rasa u plavoj boji koje nisu ruske plave, npr. korati, kartuzijanci, nebelunzi... Plavu boju susrećemo i kod drugih rasa, npr. britanki ili persijanki. Takođe i domaće mačke mogu biti plave. Ne treba se iznenaditi ako dvorišni par crnih mačaka dobije plave potomke - to će se desiti ako su oba roditelja nosioci recesivnog gena koji uzrokuje razblaživanje crnog pigmenta.

Ali prava ruska plava mačka je samo ona kojoj koreni vode čak do Arhangelska, luke na hladnom Barencovom moru, mačka smaragdnih bademastih očiju, izrazito kratkog, a opet gustog krzna poput vidre, svilenog na dodir i karakterističnog srebrnog odsjaja.

MALOBROJNA RASA Prava ruska plava mačka je malobrojna rasa i zato je treba potražiti samo kod odgovornog i proverenog, međunarodno registrovanog odgajivača. U Srbiji postoji odgovorna odgajivačnica ruskih plavih mačaka, registrovana pri World Cat Federationi Klubu Le PETit. Mače će iz odgajivačnice stići u novi dom vakcinisano, sa zdravstvenom knjižicom-pasošem i međunarodnim WCF rodovnikom - pedigreom. Odgovoran odgajivač će vam uvek biti na raspolaganju i dostupan za pitanja i savete. Ljubitelji ovih izuzetnih mačaka će uskoro imati priliku da ih vide uživo, na tradicionalnom Mrnjau Festu od 12-13. januara u Domu omladine Beograda.

Spretne balerine

Dlaka ove lepotice ne zahteva posebnu negu i dovoljno je jednom nedeljno iščetkati i skinuti opalu dlaku, ako je ima. U svakom slučaju će joj prijati masaža. Ova rasa ne naginje genetski naslednim bolestima i uz adekvatnu brigu i negu može poživeti veoma dugo, od 15 pa čak i do 20 godina.

Ruske plave mace su aktivne i razigrane mačke i dobri su ljubimci za porodicu. Odlikuje ih izrazita privrženost ljudima. Ruska plava maca ne haje mnogo ako ste promenili mesto boravka ili razmestili nameštaj po kući - sve dok ste sa njom, njen svet je u savršenom redu! Ova veoma inteligentna, gipka i elegantna mačja lepotica svilenog krzna osvojiće vaše srce, krevet (ako joj dozvolite) i sve prostorije u kući, jer njeno najomiljenije mesto je tamo gde se vi nalazite! Šta god radili, budite sigurni da će vas pratiti, gracioznim korakom ruske balerine. Možete je lako naučiti raznim trikovima. A ako je u ranom uzrastu naviknete na povodac, ići će rado sa vama u šetnju!

Ruska plava maca je izuzetno inteligentna rasa. Iako je privržena čoveku, njeno poverenje se ne dobija na poklon tek tako - ono se zaslužuje! Ponosna je i izbirljiva, a prema strancima je stidljiva i rezervisana. Međutim, kada neko stekne njeno poverenje i simpatije, ona će biti verna i odana. Ono što im je svakako neophodno su redovne porcije ljubavi i maženja. Uživaju u dobro struktuiranim dnevnim tokovima, a noći provode sklupčane pored vlasnikovih nogu, ispod pokrivača.

Ruska maca se rado igra i istražuje, pa je stoga veoma važno da ima svoje igračke sa kojima će se zabavljati sve do pozne starosti. Vrlo je spretna, graciozna i vešta, kao igrač čuvenog Boljšoj tetra. Zahvaljujući izraženim atletskim sposobnostima, ruske mace ne obaraju predmete i ne prave štetu po stanu, te ne morate brinuti o omiljenom porcelanskom servisu na kredencu!