Stanovnici Beograda bi od decembra mogli da u šalter sale gradske i opštinskih uprava uđu sa manjim kućnim ljubimcima.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da je Gradsko veće usvojilo Predlog Odluke o dopuni odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda.

Ovom odlukom se omogućava da Grad Beograd i gradske opštine donesu odluke kojima se dozvoljava da se u šalter sale, uslužne centre i pisarnice mogu uvoditi manji psi ukoliko nisu opasni, imaju povodac, vakcinisani su protiv besnila i obeleženi u skladu sa zakonom, kao i mačke ukoliko su u transporteru, saopštio je Beoinfo.

Predlog odluke upućen je na razmatranje i usvajanje Skupštini grada koja će biti održana 30. novembra.

Inicijativu za donošenje ove odluke podnela je gradska opština Vračar koja je predložila da se u gradskoj i opštinskim upravama omogući vlasnicima manjih kućnih ljubimaca, pasa i mačaka, da prilikom odlaska u šalter-salu, uslužni centar ili pisarnicu mogu sa sobom da povedu kućne ljubimce, pod uslovima koje propisuje ova odluka, a u cilju unapređenja svakodnevnog života građana Beograda, rekao je Vesić.

Istakao je da je grad u poslednjih pet godina uredio više od 30 zona, odnosno igrališta, za kućne ljubimce i najavio da će naredne godine na Novom Beogradu početi izgradnja groblja za kućne ljubimce.

Vesić je rekao da je uveren da će odbornici Skupštine grada Beograda usvojiti ovu odluku, što će biti dokaz da se Beograd menja i prihvata vrednosti koje su u mnogim gradovima Evrope odavno standard.