KUVANA hrana je preduslov dobrog zdravlja, pa je i kuhinja jedan od najvažnijih delova stambenog prostora koji treba da se menja vremenom, kao što se menja i vlasnik.

U kuhinji se često provodi najveći deo dana, pa je treba prilagođavati trenutnim potrebama. Ukoliko se porodica smanjila i u njoj živi bračni par penzionera, veliki trpezarijski sto treba izbaciti i nabaviti kompaktniji ili na rasklapanje. Koliko god mislili da je veliki sto kvalitetan, ukoliko se koristi dva puta godišnje nema svrhe da zauzima toliki prostor i bolje je osloboditi više mesta za kretanje. Sto ne sme da ima izbačene nogare o koje će se ukućani udarati, a stolice moraju da budu lake za podizanje.

Ne treba uvek štedeti prilikom izbora lavaboa i slavine, kako ne bi kasnije stalno zvali majstora. Prilikom izbora pločica treba birati veće i jednobojne, jer se tako domaćica lakše snalazi u prostoru.

Ormarići su korisni, ali prosečno visoka osoba treba da ih vremenom podigne na veću visinu, a da ispod njih ugradi police. Tačnije, stvari koje se ne koriste svakodnevno odlažu se u ormariće, a sve ostalo treba da stoji na policama. Sa godinama dolazi do zamora i rasejanoj domaćici može da se dogodi da zaboravi gde se nešto nalazi. Police potrebne predmete izlažu pogledu i na njoj treba da stoje šećer, so, kafa i začini, a naročito treba koristiti providne tegle ili na njima pisati šta se unutra nalazi. Ovo je izuzetno korisno u slučaju bolesti kada komšinica ili neko ko ne živi u stanu pomaže oko nege bolesnika.

Šipke sa kukicama su takođe veoma praktične, jer o njih mogu da se zakače sve potrebne varjače, kutlače, seckalice i džezve. Jednostavnije je sa kuke skinuti šolju nego istezati se ka ormariću. Posebno je korisno ugraditi iznad sudopere policu za tanjire koji se direktno odlažu na ceđenje i odatle vade za upotrebu.

JAKO SVETLO I CRNA TABLA

SVETLO u kuhinji mora da bude jako, jer je ovo mesto najčešćih povreda, opekotina i posekotina. Ispod ormarića mogu se ugraditi tanke led trake.

Korisno je nabaviti i crnu tablu za poruke na kojoj mogu da se pišu recepti, važni datumi i druge informacije koje će domaćicu podsećati. Ova tabla će biti privlačna i unucima.

ZAVESE

KRPE za brisanje treba držati što dalje od šporeta.

Mogu da budu zakačene na rernu ili na zidu, ali ne iznad šporeta. Takođe, treba izbaciti zavese iz kuhinje, naročito ukoliko se šporet nalazi u blizini prozora jer mogu da se zapale.