ČOVEČANSTVO koristi podno grejanje dva i po milenijuma. Ovaj metod izmislili su stari Rimljani, koji su ispod poda postavljali cevi kroz koje je prolazio topao vazduh. Arheolozi su ostatke ovih podnih radijatora nalazili u iskopinama vila imućnijih Rimljana, ali i u javnim kupatilima.

Sistem zagrevanja funkcioniše tako što voda prolazi kroz cevi položene u podu. Tečnost iz bojlera zrači toplotu, koja se potom prenosi na veliku termalnu masu, kao što su pločice, a potom u prostor. Ljudi koji pate od alergija vole podno grejanje jer ono ne podiže prašinu, buđ i druge alergene u vazduh kao drugi sistemi grejanja. Podno grejanje je idealno za upotrebu kod tvrdih podnih površina, kao što su betonska ploča, industrijski podovi, keramičke pločice ili kamen, koji često ostaju hladni u sobama koje se greju konvencionalnim tipovima grejanja koji su zastupljeni u većini današnjih objekata.

Postoje dva osnovna tipa podnog grejanja koji se danas koriste u objektima: hidraulični i električni. Hidraulični sistemi su moderna verzija drevnih rimskih sistema, i najpopularniji izbor za vlasnike kuća koji postavljaju sistem podnog grejanja u celom objektu. Sve donedavno su se u hidrauličnim sistemima koristile bakarne cevi, ali u savremenim sistemima su fleksibilne cevi nalik na gumu postavljenu ispod poda. Kotao ili bojler se koristi za zagrevanje vode, koja potom cirkuliše kroz cevi i koja zrači energiju i toplotu kroz pod.

Hidraulični sistem je najčešći i najisplativiji vid podnog sistema grejanja u klimataskim oblastima s dugim grejnim sezonama. Električno podno grejanje je daleko jeftinije od hidrauličnog. Ono je mnogo jednostavnije za postavku za vlasnike koji žele da greju samo jednu ili dve prostorije, kao što su spavaće sobe i kupatilo, na primer. Sa sistemom električnog podnog grejanja, ispod poda se postavlja veoma tanki električni panel, sličan električnom ćebetu. Ovi paneli sadrže žice otporne na toplotu umotane unutar propratnog materijala i kontrolisane termostatom i tajmerom.

Jedina mana ovog sistema grejanja jeste njegova inertnost, to jest veoma sporo postizanje zadatih temperatura u prostoriji.

Cena podnog grejanja može da varira od 15 do 40 evra po kvadratnom metru, a zavisi od toga koje cevi i koja podloga se koriste kao i da li se radi regulacija temperature i protoka za svaku sobu pojedinačno ili samo jedna regulacija za ceo objekat.


TEMPERATURA 28 STEPENI

Kao završna podloga za podno grejanje preporučuju se keramika, mermer ili granit jer su ovi materijali vrlo dobri provodnici toplote. Može se postavljati dvoslojni ili troslojni parket. Parket od punog drveta se ne preporučuje, jer može doći do njegovog rasušivanja, a samim tim i do razilaženja parketa. Preporučljiva temperatura polaznog voda za podno grejanje je od 35 do 40 stepeni, što nam daje na samoj površini poda optimalnu temperaturu oko 28 stepeni.


INSTALACIJA

SISTEM podnog grejanja je moguće postaviti u skoro svim objektima. Pored unutrašnje instalacije, takođe je moguća i spoljašnja postavka podnog grejanja. Vrlo je bitno predvideti postavku podnog grejanja u fazama projektovanja. Prilikom izgradnje objekata treba voditi računa o postavci termoizolacije i visini tavanice. Podno grejanje podiže visinu poda za određenu dimenziju i smanjuje visinu plafona.