UREĐENjE kupatila je polazna tačka ukoliko rešite da renovirate stambeni prostor. Odabir zidnih i podnih obloga je jedan od bitnijih estetskih i funkcionalnih stavki pri njegovom opremanju.

Dosta proizvođača nudi u svojim salonima ili katalozima serije pločica u već datim kombinacijama i mogućnosti je bezbroj. Postoje neka osnovna pravila i smernice koje vam mogu pomoći pri izboru.

Veličina, oblik materijala, boja i završna obrada su veoma važni pri kupovini. Međutim, obratite pažnju na tehničke karakteristike, kao što su otpornost na mlaz, klizanje, procenat upijanja vlage, tvrdoća, debljina i dimenzije, koje pločice svrstavaju po klasama od prve do treće.

- Pločice prve klase moraju imati garanciju i na njihovoj ambalaži su istaknuti osnovni podaci kao što su kalibar, boja, serija i datum proizvodnje. Ukoliko imate prostrano kupatilo birajte veće pločice - priča, za "Novosti", Nikola Đurić, majstor sa višedecenijskim stažom.

Praktično i estetski je optimalno kombinovati dva do tri tipa pločica. Ako odlučite da koristite bordure i mozaik, onda se potrudite da ih kombinujete sa neutralnim tonovima.

- Ukoliko pravite kombinaciju zidnih i podnih pločica prema dimenzijama imajte na umu i uklapanje njihovih fuga. Ako je fuga između pločica šira, obratite pažnju na modularnost pločica koje se uklapaju - priča Đurić, savetujući da ako u kupatilu nema dovoljno prirodnog osvetljenja, ili je sam prostor skučen, biraju se svetliji tonovi.


Pročitajte još - 7 grešaka prilikom odabira pločica


Uvek je najsigurnije birati bele sanitarije, jer se lako kombinuju sa plavim, zelenim, žutim i pločicama ostalih boja. Međutim, sada su moderni i plavi lavaboi od stakla, zelene kade i ormarići boje drveta, pa treba voditi računa da uvek budu u kontrastu sa bojom pločica.

Ukoliko su, međutim, sanitarije bele i pločice neutralnih boja, obavezno u kupatilu treba nabaviti dekor koji će razbiti monotoniju. To mogu biti zavese za tuš kabinu, prostirke ili ogledalo, koje treba da bude centralni deo toaleta.


FUGE

MALE fuge na keramičkim oblogama su samo u slučaju ako se postavljaju laserski sečene pločice sa ravnim ivicama. Ukoliko su pločice sa zaobljenim ivicama, fuga mora biti široka, bar dva-tri milimetra. Površina između dve pločice može biti bele ili bež boje. Sada se mogu kupiti i "olovke", kojima se stare fuge, sa kojih ne može da se skine buđ, mogu pokriti.