LjUBITELjI pisane reči verovatno ne razmišljaju o estetskoj funkciji omiljenih naslova, ali dekorateri ih opominju da knjige nisu samo za čitanje, već i za izlaganje. One domu daju toplinu, pa treba da imaju mesto kakvo zaslužuju. Ako volite knjige i imate ih mnogo, potrudite se da uredite dom u skladu sa njima jer će oplemeniti prostor, pa ćete poželeti da čitate češće.

Dozvolite njima da budu zvezde, pa dom uredite jednostavno, a neka one svojim šarenim stranicama privuku poglede posetilaca. U tom slučaju, police treba da budu jednostavne, bez mnogo ukrasa. Najbolje da budu fleksibilne zbog različite veličine knjiga. Dinamike radi, slažite knjige i vertikalno i horizontalno. Neki ih organizuju po bojama, drugi po piscima, treći po veličini. Šta god bio objedinjujući faktor, ne bi bilo loše da kombinujete knjige sa drugim stvarima poput svećnjaka, suvenira, vaza za cveće. Ako ih imate mnogo, efektne su police koje idu od poda do plafona.

Zašto ne biste jedan prazan zid u dnevnoj sobi upotrebili da izložite neke od vaših omiljenih naslova? Za to će vam biti potrebne samo "nevidljive" police i izdaleka će vaše omiljene knjige ličiti na uramljene fotografije. Na stolovima za kafu dekorateri predlažu da smestite enciklopedije ili knjige o putovanjima koje će vaši gosti moći da prelistaju.

Mnogi knjige stavljaju u dnevnu sobu, ali nema razloga da njima ne oplemenite ni spavaću. Na prazan zid stavite police i poređajte omiljene naslove, tako će vam biti pri ruci ako poželite da ih prelistate pred spavanje. Dobra ideja je da ih stavite na ukrasne merdevine, a posebno mesto u dekorisanju zauzimaju stare knjige.

Neka budu na neočekivanom mestu, u kuhinji na primer. U ovoj prostoriji mnogi ne stavljaju knjige, ali nema razloga za to ako imate staklene vitrine. Popularan je luk napravljen od knjiga, bilo za venčanja, bilo u uobičajenim okolnostima, iznad kamina ili polukružnih vrata.


Neke od metoda dekorisanja podrazumevaju da se knjige buše kako bi se stavili ekseri, druge da se izvade sve stranice, a ostaje samo naslovnica, treće da se izdube i onda u sredinu "posadi" cveće, ali ako ste pravi ljubitelj knjiga, zaobiđite ove ekstremne metode.

Savet plus: Posvetite vreme dekorisanju prostora za čitanje u kom ćete se osećati relaksirano. Udobna fotelja, lampa, saksija sa cvećem, stočić na koji ćete staviti kafu i odložiti knjigu - ništa drugo nije potrebno.