TRPEZARIJSKE stolice često mogu da daju glavni pečat dnevnom boravku, s obzirom na to da se sve češće spajaju dnevne sobe sa trpezarijom. Kupovina kompleta novih stolica veliki je izdatak, pa je nekada uz malo umeća izvodljivo i da restaurirate stare stolice i odaberete tačno onakav dizajn kakav vam odgovara u prostoru.

Restauracija je dostupna svačijem džepu i ne zahteva mnogo utrošenog vremena. Ipak, potpuno i pravilno rastavljanje starih stolica obezbeđuje pouzdanu restauraciju na duže staze.

Dakle, neophodno je odabrati (stare) stolice za obradu. Slabe tačke na stolicama za trpezarije su spojevi gde se tiplovima povezuju nogari sa sedištem. Poseban problem može predstavljati isušivanje lepka, što može dovesti i do rasklimavanja nameštaja.

NEOPHODAN MATERIJAL

Izaberite odgovarajući lepak za vezivanje zglobova, odnosno povezivanje tiplova sa nameštajem. Najbolja vrsta za posao je žuti stolarski lepak. Za ovaj posao neophodna su i klešta, stege i trake. Obezbedite ravnu površinu na kojoj ćete raditi, gumenu palicu kojom ćete rastavljati stolicu i sprečiti oštećenje drvene površine. Ukoliko stolice imaju šrafove neophodni su i bušilica i odvijači, ali i dodatan alat ukoliko se odlučite za naknadna ulepšavanja.

DEMONTAŽA STOLICE

Jedini pouzdan način za ojačavanje zalepljenih spojeva na stolici, između nogara i površine za sedenje je rastavljanje i ponovno sastavljanje. Ukoliko je nekoliko zglobova labavo povezano, najbolje je rastaviti celu stolicu. Većina zglobova će se razdvojiti ako ih tapnete gumenim maljem. Ukoliko ne uspe ova metoda, nemojte na silu rastavljati jer možete oštetiti drvo. Izlaganje zglobova na paru omekšaće lepak bez izazivanja prevelikog oštećenja. Kao poslednje sredstvo možete iskoristiti belo sirće u malim količinama.

PONOVNO LEPLjENjE

Neophodno je dobro očistiti stari lepak pre ponovnog sklapanja spoja. To je najefektnije uraditi komadom šmirgl-papira ili rotacionim alatom, ali pažnja treba biti posvećena neoštećenju drvene površine. Posle suve montaže spojnice treba naneti lepak na nogare, ubaciti ga u krilo i držati spoj zajedno bočnom stezaljkom dovoljno širokom da prođe susedni par nogu. Istovremeno možete pričvrstiti sve nogare tako što ćete omotati traku oko njih. Kada popravljate stolicu, koristite stezaljku kako biste držali vrh leđa na sedištu.

FARBANjE

Drvene delove stolice možete prefarbati i to u boju koja će vam se slagati sa ostatkom trpezarije ili dnevnog boravka.