Gen kriv za odbojnost prema povrću

T. L.

02. 08. 2019. u 17:06

Ako ste pomislili da se samo vaše dete mrgodi kada mu ponudite paradajz, krastavac, grašak ili boraniju - odahnite

Ген крив за одбојност према поврћу

Depositphotos

AKO ste pomislili da se samo vaše dete mrgodi kada mu ponudite paradajz, krastavac, grašak ili boraniju - odahnite. Nije do njega. Deca uglavnom imaju averziju prema povrću, za šta je odgovoran gen TAS2R38 - pokazala je studija.

Istraživanje je otkrilo da se zapravo radi o odbojnosti mališana prema gorkom ukusu, koja se razvija u dalje neprihvatanje povrća. Istovremeno, deca se rađaju sa više od 10.000 receptora ukusa, tzv. ukusnih pupoljaka, a kako vreme prolazi njihov broj se smanjuje do 3.000. To znači da mališani osećaju intenzivnije ukus povrća i drugih gorkih namirnica od odraslih, što je objašnjenje zašto ne uživaju u povrću, nego bi radije da jedu slatkiše.

S godinama se broj receptora ukusa smanjuje, zbog čega ljudi počinju da obožavaju namirnice od kojih su kao mali bežali.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije