Na letnjem raspustu školarci žele da se odmore, a roditelji, pred kraja leta da počnu da se pripremaju za školu. Ko je u pravu? I jedni i drugi.

Ukoliko imate odlikaše, onda je pošteno da ih pustite da se "izduvaju" i knjige odlože sa strane. Fizička aktivnost, intenzivnije druženje sa vršnjacima i više sna nego inače sigurno će im prijati, pa će se osveženi vratiti u školske klupe. Uostalom, oni su to i zaslužili.

Ako vaše dete kuburi sa ocenama, onda imate pravo da ga naterate da na raspustu uči, kako bi bilo bolje. Međutim, psiholozi kažu da u tome ne treba da preterujete, jer je škola važna isto koliko i njihovo zdravlje. Ukoliko budete prestrogi i uskratite klincu da se igra i druži samo zato što je popustio sa ocenama, biće vrlo nesrećan. A pritom, to uopšte neće biti garancija da će zablistati na novim kontrolnim zadacima.

Zato je važno da budete umereni u "očitavanju lekcija" i zajednički dođete do rešenja koliko bi nedeljno trebalo da uči, a koliko mu vremena ostaje da se opusti. Uz dobru organizaciju i lepe reči, sve može da se postigne na obostrano zadovoljstvo.