Školska godina uskoro počinje, a ako želite da svom tinejdžeru olakšate povratak u učionicu, možete mu pomoći da ukrasi sobu. Kreativnost, individualnost, sloboda - ovo su tri stvari koje treba da imate na umu kad uređujete sobu za svog tinejdžera, bilo da je u pitanju dečak ili devojčica.

Tinejdžeri u svojoj sobi provode najviše vremena kad su u kući, zato je važno da se u njoj osećaju udobno. Deci u ovom osetljivom uzrastu je veoma važan lični prostor, pa vodite računa o tome, pogotovo ako pubertetlija deli sobu s bratom ili sestrom. Mnogi tinejdžeri i dalje imaju igračke kojih ne bi hteli da se odreknu, ali žele i da pokažu da su odrasli, pa treba naći pravu meru između ta dva pola.

Dozvolite adolescentu da izrazi neku svoju pasiju, bio to sport, muzika ili moda, jer za njega spavaća soba nije samo prostor za relaksaciju, već i beg od sveta koji mu postaje sve komplikovaniji. Soba treba da ispuni nekoliko funkcija, da bude prostor za učenje, druženje sa drugarima i mesto za odmor i spavanje.

Većina tinejdžera preferira moderni stil, ali to ne znači minimalistički. Retko koji adolescent će prednost dati crno-belom svedenom enterijeru, osim ako nije vatreni navijač. Dok odrasli vole prostore koji su suptilni i umirujući, tinejdžeri cene živopisne sobe jarkih boja koje "vrište" od energije. Neki, s druge strane, vole tamne sobe, pa nađite kompromis sa svojim tinejdžerom, dozvolite mu da jedan zid ofarba u crnu, teget ili neku drugu tamniju nijansu.

Neka zid krasi motivacioni citat ili stih omiljene pesme, a svideće mu se i ukrašavanje zida u stilu stripa ili grafita. Ovo je vreme kad imaju idole, pa im dozvolite da sobu ukrase fotografijama omiljenih zvezda. Mada, jedno istraživanje je pokazalo da bi od detalja u sobi većina tinejdžera volela poster na kom su oni sa svojim prijateljima, pa im predložite takav ukras.

Ako u sobi nema prostora za sto, nemojte se brinuti, većina tinejdžera svakako više voli da uči sedeći na krevetu ili podu. Ali zato ne štedite na prostoru za odlaganje jer je to tinejdžeru najpotrebnije, pošto retko koji adolescent može da se pohvali urednošću. Neka negde pored kreveta bude korpa za odlaganje veša, da se stvari ne bi vukle po celoj sobi. Stavite što više polica da bi imali gde da ostave sitnice.

Savet plus: Nemojte da pravite krupne promene jer su tinejdžeri skloni menjanju mišljenja, pa ono što im se danas dopada već sutra može postati nepoželjno.