KADA se odluče da posete estetskog hirurga, mnoge žene žele brzu, radikalnu i vidljivu promenu, i obavezno da izgledaju bar 10 godina mlađe. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da radikalne promene nisu najbolje rešenje, a nova istraživanja pokazuju da se najbolji rezultati u podmlađivanju postižu kada se primenjuje kombinacija više različitih metoda.

Prema rečima dr Tatjane Pavičić, vodećeg evropskog stručnjaka za estetsku medicinu, trend je da se postigne što prirodniji mladalački izgled. Dr Pavičić je nedavno bila gost u Beogradu na stručnom skupu o budućnosti estetske medicine.

- Nije nam cilj da neko sa 70 godina izgleda kao da ima 30, već da izgleda najbolje što može za svoje godine - naglašava dr Pavičić, koja trenutno živi i radi u Minhenu. - Da bi to postigli trebalo bi da se podmlađuje ne samo koža lica, vrata i dekoltea već i celog tela.

Naša sagovornica kaže da bi sa najjednostavnijim tretmanima za podmlađivanje trebalo početi već u dvadesetim godinama, jer ako je koža zapuštena ne može se očekivati čudo bez obzira na tehnološku savršenost brojnih skupih aparata koji omogućavaju mladalački izgled.

- Koža bi maksimalno trebalo da se štiti od sunca i nezdravih stilova života - kaže dr Pavičić. - Uz ove osnovne mere, važne su kreme koje sprečavaju da ona gubi elastičnost.

Doktorka Pavičić savetuje da su najbolje kreme koje sadrže antioksidanse poput vitamina C, resveratrola, retinola jer podstiču sintezu kolagena.

- Kada se pojave prvi znaci atrofije, uz kreme, trebalo bi da se počne i sa malo jačim tretmanima podmlađivanja - kaže naša sagovornica. - Tada u obzir dolaze metode koje podstiču proizvodnju kolagena, a najčešće se koristi mikro ubadanje kože malim iglama, hijaluronski fileri, laseri, radio-talasi i ultrazvuk.

Da li će koža da stari poput “zgužvanog papira” ili će samo da gubi čvrstinu i elastičnost zavisi pre svega od genetike, ali kako uverava dr Pavičić, ako se sa podmlađivanjem počne na vreme i ne preteruje, rezultati mogu da budu zavidni bez obzira na nasleđe.

- Važno je da se estetski tretmani rade kod lekara, u suprotnom posledice mogu da budu opasne - ističe dr Pavičić. - Nekroza tkiva, pojava ožiljaka, povrede krvnih sudova i nerava, kao i oslepljivanje su najčešći ishod nestručnosti. - Čak i ako lekar radi ove tretmane mora neprestano da se usavršava u primeni najnovijih standarda i individualnoj anatomiji. Najgore što pacijent može da napravi ako se odluči za podmlađivanje je da se rukovodi samo time gde je najjeftinije.


TANKA KOŽA

PRVI znaci starenja se javljaju kao mimične linije između obrva ili tanka koža oko očiju.

- Ako neko ima tanku kožu, već početkom četvrte decenije bi trebalo da počne sa kombinacijom metoda podmlađivanja, jer jedino tako može da očekuje potpune rezultate koje može trenutno da pruži estetska medicina - kaže dr Tatjana Pavičić.