Čistači zuba iz crnog čaja, sira, cimeta...

Z. O. J.

04. 01. 2018. u 15:44

Čajevi, a posebno crni, izuzetno deluju na bakterije koje izazivaju stvaranje plaka. Oni, zapravo, ograničavaju mogućnost enzimima da pretvaraju šećer u lepljivi sloj koji je osnova za nastajanje plaka

Чистачи зуба из црног чаја, сира, цимета...

Shutterstock

Opšte je poznato da neke namirnice, uz lošu higijenu usne duplje, mogu da naškode izgledu i zdravlju zuba. Među njima, ipak, postoje i one koje štite ovaj veoma važan estetski, govorni i organ za varenje. Čajevi, a posebno crni, izuzetno deluju na bakterije koje izazivaju stvaranje plaka. Oni, zapravo, ograničavaju mogućnost enzimima da pretvaraju šećer u lepljivi sloj koji je osnova za nastajanje plaka. Istraživanja su pokazala da pomažu u sprečavanju najčešćih bolesti - karijesa i parodontoze.

Suvo grožđe, slatko i lepljivo, ne dovodi do kvarenja zuba kako se misli. Istraživanja su pokazala da njegove fitohemikalije suzbijaju razvoj nekoliko vrsta bakterija, uzročnika karijesa i bolesti desni. Sa druge strane, prisutna oleinska kiselina blokira stvaranje zubnih naslaga i pojavu plaka.

Sir, piletina i oraščići su, takođe, bitna grupa namirnica jer obezbeđuju kalcijum i fosfor, minerale važne za kvalitet i zdravlje zuba. Mada zvuči čudno, i mleko je čistač usta i zuba jer obezbeđuje kalcijum neophodan za remineralizaciju. Cimet i njegovo esencijalno ulje uništavaju patogene bakterije koje se stvaraju u ustima, a posebno one koje proizvode hidrogen-sulfid, uzročnik lošeg zadaha. Za otklanjanje ovih neprijatnih pojava preporučuju se žvake sa cimetom, kao i čaj sa ovom začinskom biljkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije