UPORAN kašalj tokom prehlade i alergije često se leči sirupima. Dok jedni smatraju da im to pomaže i smanjuje tegobe, američki stručnjaci u novim istraživanjima tvrde da sirupi nemaju baš nikakav efekat.

Iskustvo naših lekara pokazuje da sirup može da pomogne kod kašlja, ali samo ukoliko je proveren, ispitan i na kutiji je jasno naznačena dnevna doza.

- Ne treba da generalizujemo i sve sirupe stavljamo "u isti koš" - kaže za "Novosti" dr Svetlana Valjarević, otorinolaringolog iz KBC Zemun. - Biljni sirupi na bazi jagorčevine ili belog sleza, mogu da pomognu ukoliko je koncentracija ovih biljaka u sastavu sirupa optimalna. Na pakovanju obavezno treba da bude navedeno koju količinu treba uzimati.

Ukoliko mere nisu navedene ili piše da se sirup može koristiti neograničeno, moguće je da takav preparat nema dejstvo, jer u svom sastavu nema dovoljnu koncentarciju biljaka.PROČITAJTE JOŠ: Upalu bešike nemojte lečite sami, infekcija se lako širi na bubrege

- To su uglavnom sirupi koji se ubrajaju u suplemente, ne prolaze detaljne kontrole i njihovo dejstvo nije dovoljno ispitano - kaže dr Valjarević.

Ukoliko sirup osim biljnih sastojaka sadrži i određeni lek, potrebno je da ga propiše lekar, naročito ukoliko ga koriste deca.

- Mogu da sadrže različite supstance i lekove, zbog čega je potrebno da lekar odredi da li je najbolji medikament za suvi kašalj, iskašljavanje ili nešto treće - kaže naša sagovornica. - Takve preparate ne treba uzimati na svoju ruku, jer pogrešne doze mogu da izazovu pospanost, usporenost i druge tegobe.

Budući da je kašalj simtom mnogih bolesti, potrebno je uvek proveriti uzrok ove tegobe, pa tek onda uzimati sirup.

- Kod prehlade, alergije i blagog kašlja izazvanog trenutnom iritacijom, sirup može da pomogne. Ali ukoliko kašalj traje duže od dve nedelje, postoji sumnja na bolest pluća ili neko drugo, teško oboljenje. Neophodno je u tom slučaju uraditi detljanije analize kod lekara specijaliste - zaključuje naša sagovornica.