Dunja donosi zdravlje, a ne goji
02. 11. 2019. u 09:09
Dunja je bogata mineralima i vitaminom C, zbog čega je veoma efikasna u borbi protiv prehlade i respiratornih infekcija. Kuvana dunja olakšava razne stomačne tegobe. Koristi se i u kozmetičke svrhe
Depositphotos
VREME je da ponovo uživate u neodoljivom mirisu i ukusu pečene ili kuvane dunje. Ali imajte na umu da je ovaj jesenji plod i veoma lekovit. Dunja je bogata mineralima i vitaminom C, zbog čega je veoma efikasna u borbi protiv prehlade i respiratornih infekcija. Sadrži i pektin koji blagotvorno deluje na krvni sistem, pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i štiti organizam od radioaktivnog zračenja.
Ukoliko vodite računa o kilaži, obradovaće vas informacija da 100 g dunje sadrži samo 57 kalorija. Takođe, poboljšava varenje, preporučuje se anemičnim osobama... Osim u ishrani, koristi se i u kozmetičke svrhe.
Kuvana dunja je odlična za osobe koje imaju problem sa sluzokožom želuca, ali i protiv dijareje. Naročito je važno da se zna da se dunja jede na prazan stomak - samo tako može da ispolji sva lekovita svojstva.